13 травня свій 90-річний ювілей відзначає доктор біологічних наук, професор Федір Федорович Боєчко.

З його ім’ям нерозривно пов’язана історія Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, адже він був ректором протягом 1979–2000 років. За цей час заклад трансформувався з педагогічного інституту в класичний — у 1994 році педінститут отримав статус державного університету з присвоєнням імені Богдана Хмельницького.  

За керівництва Федора Федоровича було зміцнено матеріально-технічну базу університету — було збудовано три комфортабельних гуртожитки поліпшеного планування, один з яких пізніше реконструйовано в житловий будинок для викладачів і співробітників університету, введено в експлуатацію новий навчальний корпус на 2000 місць, було розпочато будівництво кооперативного будинку для викладачів та співробітників інституту. Було відкрито понад 10 нових спеціальностей і створено ряд факультетів і кафедр. Під чаc роботи на посаді ректора він всіляко сприяв зміцненню кадрового потенціалу закладу: за цей період суттєво збільшилась чисельність аспірантів при кафедрах інституту, десятки викладачів було направлено на навчання до аспірантури у провідні заклади вищої освіти. За його ініціативи до Черкаського педінституту було запрошено на роботу ряд професорів, доцентів з інших міст.

Протягом усієї трудової діяльності Боєчко Ф. Ф. активно займається науковою роботою. Він досліджує актуальну тематику — вплив вітамінів, мікроелементів і їх комплексів на обмінні процеси в нормальних умовах та за умов дії малих доз іонізуючої радіації. Він є автором близько 200 наукових праць, у тому числі понад 20 підручників і посібників для студентів закладів вищої освіти, технікумів, вчителів шкіл та учнів. Під керівництвом Ф. Ф. Боєчка була створена наукова школа з біохімії.

З нагоди ювілею Федора Федоровича привітала делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на чолі з ректором Олександром Черевком.

За дорученням міського голови Черкас Анатолія Бондаренка він Олександр Черевко вручив ювілярові відзнаку Черкаської міської ради «За звитяги в ім’я Черкас "Остафій Дашкович"». Він передав почесному  громадянину міста Черкаси теплі вітання від  очільника міста.

Крім того, ректор нагородив Федора Боєчка медаллю «За розбудову університету».

Голова первинної профспілкової організації ЧНУ Ігор Погрібний побажав ювіляру міцного здоров’я та активного довголіття. Директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк подякував за розвиток природничих спеціальностей.

 

ННІ природничих та аграрних наук