Що в Черкасах думають про заборону абортів, вивчало видання «Нова доба». Приводом для опитування стало те, що Конституційний суд Польщі ухвалив рішення про заборону абортів у країні 22 жовтня.

Дотепер переривання вагітності там дозволяли у випадку небезпеки для здоров’я матері, у разі важких вад розвитку плоду та вагітності внаслідок зґвалтування. Відповідно до нового рішення суду, аборт має бути забороненим, якщо ненароджена дитина має серйозні патології. Зокрема, у межах рішення планують посилити покарання за проведення нелегального аборту — це загрожує позбавленням волі на строк до п’яти років.

До відповідальності також будуть притягнуті особи, які надають інформацію або займаються організацією легального аборту за кордоном. Як повідомляє BBC, близько 98% абортів у Польщі роблять саме через вроджені патології. Це спровокувало масові акції протесту у країні. Через страйки Уряд Польщі не запровадив рішення Конституційного Суду, яке мало набути чинності другого листопада.

Як зауважив кандидат юридичних наук, адвокат Дмитро Гарбазей, питання реалізації жінкою права на передчасне переривання вагітності (аборт) неодноразово обговорювала міжнародна спільнота.

— Експерти Організації Об’єднаних Націй неодноразово наголошують, що Держави повинні в першу чергу забезпечити належні умови для таких абортів задля збереження насамперед здоров’я жінки та зменшенні кількості дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість міжнародних організацій, які переймаються правами жінок, вважають, що вони мають самостійно вирішувати — переривати вагітність чи ні. При цьому закріплення на національному рівні заборони передчасного переривання вагітності є виключним правом кожної окремої країни, – пояснив Гарбазей. Він сказав, що донедавна польське законодавство дозволяло робити аборт у випадках зґвалтування, інцесту, загрози життю матері або через генетичні вади плоду.

— Однак нещодавно Конституційний суд Польщі зазначив, що така умова для передчасного переривання вагітності, як генетичні вади плоду, не відповідають положенням Конституції. А тому така норма була виключена із положень чинного Закону. Противники у свою чергу неодноразово зазначали, що питання зґвалтування та інцесту є суперечливими. Більшість жінок зазнають насилля з боку родичів чи знайомих і замовчують це, — розповів Дмитро Гарбазей.

Відповідно до результатів соціологічного опитування 69% жителів Польщі вважають аборти «аморальним і неприйнятним» явищем, а 14% — допустимим. Водночас кожен сьомий респондент підтримує повну заборону на аборти, а 36% вважають, що із загального правила повинні бути винятки.

За словами докторки психологічних наук, доцентки, завідувачки кафедри педагогіки і психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, експертки Центру соціологічних досліджень «Прагма» Інни Кукуленко-Лук’янець, більшість жінок взяли участь у масових страйках, бо насамперед прагнуть вирішувати самостійно: народжувати чи ні.

— Рішення про заборону абортів дало зрозуміти, що тіло жінки виконує функцію «пробірки», через яку мають з’являтися на світ малюки (потрібні чи ні). Правильно, що мітингувальниці акцентують на своїх правах. Адже жінка перериває вагітність, коли для цього є підстави. Наприклад, вона завагітніла у ранньому віці та не готова до материнства, дитина є небажаною або плід має складні патології, — розповіла Кукуленко-Лук’янець. Як зазначила психологиня, узагалі на такий вибір впливає багато чинників.

— На мою думку, навпаки потрібно створити комфортні умови, аби підтримати вагітну, наприклад: збільшити кількість соціальних служб, забезпечити належний психологічний супровід та гарантувати сприяння з боку держави. Адже в певних випадках жінка наважується на переривання вагітності через розгубленість та невпевненість. Однак фахівці мали б переконувати її, що ця вагітність потрібна, що з дитиною допоможуть, — наголосила Інна Кукуленко-Лук’янець.

Більше — у повному тексті статті.