Всеукраїнський День Гідності та Свободи провели в інститутах та факультетах ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Рівно сім років тому люди вийшли на вулиці, щоб боротися за краще майбутнє для України, за свободу слова та свої права, що зміцнило єдність української нації.

«З нагоди відзначення Дня Гідності і Свободи у нашому навчально-науковому інституті було проведено низку онлайн-заходів. Зокрема, запропонована студентам віртуальна екскурсія місцями Революції Гідності. Тут ви можете знайти: вуличні стенди «Місця Революції Гідності» із візуалізацією локацій, опис подій, які там відбувалися взимку 2013-2014 років, спогади їх учасників, експонати Національного музею Революції Гідності», — прокоментувала заступник директора з виховної роботи ННІ української філології та соціальних комунікацій Тетяна Сівцова.

Ці страшні події були важким часом для України. Але народ продемонстрував свою гідність і прагнення до свободи. На Майдан виходили жителі Сходу та Заходу, міст та сіл. Після революції по всій країні почали з'являтися вулиці, школи, майдани, названі на честь героїв. Можна сказати, що Майдан був Революцією Гідності, але вона є лише частиною великої картини, окремим фрагментом. Бо, крім гідності, тут воля і справедливість, солідарність і хоробрість, війна проти системи, протистояння громадянина з державою. Зрештою, тут було щось значно важливіше, що стосувалося головного людського завдання – боротьба за виживання з надією на краще життя. Тому питання стояло так: життя або смерть?

Людям набридло постійно жити під гнітом Росії, що був протягом усієї історії України. Тому після розпаду СРСР, як самостійна держава, ми вирішили стати на шлях вступу до Європейського Союзу. Не важко здогадатися, чому, коли Віктор Янукович відмовився підписувати угоду про вступ до ЄС, український народ обурився.

Під час мітингів і протестів міліція била людей, кидалася газовими гранатами та неодноразово вчиняла насильництво над мирними громадянами. Таким чином влада намагалася змусити український народ боятися виступати проти неї. Однак це не тільки не вселило жах в серця людей, а й зміцнило їх впевненість в потребі змін. На жаль, Революція Гідності забрала життя 107 осіб, але жертви не були марними, бо ці люди лишились героями. Завдяки цим подіям Україна змогла стати частиною Європейського Союзу, домоглася зміни влади, свободи слова та довела, що вона сильна держава.

Студенти-видавці 3 курсу виклали своє бачення тих подій у творах-роздумах.

«Під час написання твору перед моїми очима постали ті водночас тривожні і героїчні події. Пам'ятаю, як учні нашої школи, яка недалеко від бойових дій, збирали листи на Донеччину: з малюнками та побажаннями миру. Такі заходи необхідно проводити, хоча б для відчуття єднання, віри. Бо хто ж, як не ми?» – поділилась своїми враженнями студентка 3-ВБ курсу Юлія Капуш.

ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ МІСЦЯМИ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ


ННІ міжнародних відносин, історії та філософії презентував добірку відеофільмів, які слід переглянути для кращого ознайомлення з важливою подією.

Революція Гідності. Презентація

П'ята річниця Революції Гідності: з чого все почалось і як розвивались події боротьби

Євромайдан: Революція Гідності. Повна хронологія!

Беркут. Спогади через 7 років

Перша смерть. Зима, що нас змінила

Співробітники «Беркут» про події на Майдані 2013-2014 років

Революція гідності і цінностей: як Євромайдан змінив Україну

Д/ф «Майдан Гідності»

Небесна Сотня: Люди творять історію / Майдан • Революція гідности // Історія України

Точка неповернення: 20 лютого в історії Революції Гідності

УКРАЇНА ЗОЛОТА | Майдан, Революція гідності | Феєрія Мандрів

 
ННІ української філології та соціальних комунікацій; студентка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко
ННІ міжнародних відносин, історії та філософії