Круглий стіл «Соборність України: студентський погляд на історичні та актуальні проблеми» відбувся на платформі Google Meet 22 січня.

Подія, організована студентським парламентом КНУ ім. Т. Шевченка, зібрала понад 70 студентів-істориків України. Активну участь у заході взяли й студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

22 січня 1919 року — день єднання  України і громадян, котрі, зважаючи на увесь тернистий шлях, спромоглись вибороти свободу і право на існування — бути єдиною нацією, а не лише етнічною спільнотою. Це день для істориків та усієї української нації має велике значення, адже Україна — це не про країну, а про довгу дорогу за П. Кулішем, біль і боротьбу за Т. Шевченка, любов народу до самоідентифікації та єдності за І. Франком. Соборність — питання ідеї та мети, народ країни який істинно заслужив на цілісність та світле майбутнє.

На зустрічі були розглянуті питання наукового стану розробки даної проблеми, історичного і сучасного осмислення соборності, боротьби за єдність та незалежність,  з подіями 2014–2021 рр., а також наукові пошуки та громадська активність студентів-істориків в умовах карантину. Різнобічність тем для обговорення спонукали учасників засідання до важливих історичних та політичних дискусій.

Власними думками щодо концептуальних проблем в українському державотворенні поділився третьокурсник Максим Попов. Другокурсник Ілля Опарін виступив на тему  «Як об’єднати український народ в боротьбі проти агресора» (окремі положення виступів будуть опубліковані на сайті інституту).

Ілля Опарін: «Під час круглого столу висловлювались важливі судження  стосовно перспектив вивчення подій столітньої давнини, цікаві оцінки студентів щодо сучасного стану державотворчих та суспільних процесів в Україні. Зустрічі такого плану безумовно сприятимуть зближенню студентських кіл України, що матиме позитивний вплив на подальший розвиток співпраці українського студентства в різних наукових та дослідницьких програмах».

Максим Попов: «Приємно було почути і  поспілкуватися з такими як я молодими людьми з насущних для мене питань — проблематика соборності, незалежність та національна ідея в Україні».

В’ячеслав Соколов: «Цікавим було проведення студентським парламентом КНУ історичних дебатів, які варто взяти до уваги і організації в нашому навчально-науковому інституті».

Тарас Макаренко: «Під час пандемії, цей захід став ковтком свіжого повітря для активних студентів-патріотів, які з радістю висловлювали свої погляди на досить актуальні проблеми сьогодення. Були обговорені такі доцільні питання як консолідація суспільства та патріотизм молоді в сучасних умовах. Загалом ця конференція залишила лише позитивні враження у всіх її учасників».

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії

 

Інформаційний сектор студентської ради ННІ МВІФ