Дні культурної спадщини в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, які розпочалися презентацією Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», завершилися презентаціями черкаських музеїв, які відбулися.

12 квітня у холі центрального корпусу розгорнув виїзну виставку експонатів Черкаський обласний краєзнавчий музей — один із найстаріших музеїв України, який цього року відзначає 100-річчя. Музейні пересувні виставки — дуже ефективна форма популяризації знань про історію і культуру, природну унікальність рідного краю. У цьому переконалися студенти і викладачі університету, ознайомившись із експонованими матеріалами музею.

Представлені працівниками музею експонати дали змогу скласти уявлення про багату історію Черкащини від найдавніших часів до сьогодення. В експозиції музею в хронологічній послідовності розміщено близько 12 тисяч експонатів, які висвітлюють історію, культуру та природу Черкащини. Заклад є одним із найбільших серед подібних у державі.

— Мене дуже зацікавили давні знаряддя праці, військове спорядження та зброя, листівки й газети. З дитинства приваблюють такі речі, тому з радістю відвідав виставку, — поділився враженнями студент ННІ історії і філософії Титаренко Сергій.

Заступник директора музею з наукової роботи Тетяна Григоренко зазначила:

— Ми хотіли показати свої доробки і невеликі колекції, сформовані різними відділами. Метою заходу була презентація найбільш оригінальних предметів експозиції і фондів нашого музею. Завдяки виставці хочемо певним чином розширити історичний кругозір не лише студентів-істориків, які часто бувають у музеї, а й студентів інших інститутів і факультетів університету. Показати, що музей – це цікаво і пізнавально.

Цього ж дня перший проректор університету професор Василь Мойсієнко і директор обласного краєзнавчого музею Ірина Собко підписали договір про співпрацю.

А 13 квітня у рамках Днів культурної спадщини в університеті відбулася презентація Черкаського обласного художнього музею. На відміну від обласного краєзнавчого музею, він був відкритий вже в роки незалежності. Презентацію провели випускники історичного факультету ЧНУ: кандидат історичних наук, завідувач науково–дослідного експозиційного відділу Ольга Харсун, старший науковий співробітник музею Марина Бугеря та кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та релігієзнавства Оксана Пушонкова.

«Для нас є важливим пам’ятати наше минуле, в музеях людина може отримати підтвердження того, що триває третє тисячоліття людства. В нашому музеї багато експонатів, предметів, картин, які наочно характеризують минулі століття. На сьогодні в усьому світі музеї змінили свій зовнішній вигляд, вони стали контактними з відвідувачами, тобто це не якась тюрма, в якій не можна доторкатися ні до чого. Музей навпаки став ближчим до відвідувачів, намагається максимально врахувати побажання, інтереси кожного. І наш художній музей намагається йти в ногу з часом», — зазначила ОльгаХарсун.

Черкаський обласний художній музей проводить значну роботу з вивчення і популяризації художньої спадщини українських, зокрема черкаських художників. В музеї є «Світлиця Нарбута» — зала, присвячена творчості народного художника України, лауреата Національної премії України імені Т.Г. Шевченка Данила Нарбута. В ній експонуються роботи, що показують його як театрального художника, художника-ілюстратора. Виставлені і станкові полотна, що йдуть від народної картини. В експозиції широко представлені твори інших художників-черкащан: заслуженого діяча мистецтв України Віктора Клименка, однією з провідних тем творчості якого є Хмельниччина, пейзажі заслуженого художника України Івана Бондаря, також картини відомих черкаських художників Василя Євича, Івана Кулика, Юрія Іщенка, Петра Козіна, Віктора Ніканорова, Віктора Афоніна, Івана Фізера, подружжя Олександри та Миколи Теліженків.

Суттєвим доповненням до історії розвитку сучасного образотворчого мистецтва України є велика колекція графіки, що представлена в 4-х залах експозиції художнього музею.

Музей співпрацює з благодійними фондами, створює проекти, проводить майстер-класи, різноманітні тематичні заходи до свят. Традицією стало проведення «Ночі в музеї».

Враженнями після заходу поділився студент 1-го курсу ННІ іноземних мов Олександр Котляр: «Перший раз знаходжусь на подібному заході. Мені цікаво було дізнатися більше про музеї, їхній вплив на відвідувачів. Розповідь викладачів та працівників музею була дійсно пізнавальною, інформативною. Вони мене неабияк вразили своєю творчою, багатогранною діяльністю. Сподіваюсь, їхній виступ не лише мені, а й моїм друзям дав поштовх почати частіше відвідувати музеї».

Організовані ННІ історії і філософії Дні культурної спадщини в університеті засвідчили інтерес студентів і викладачів до історії та культурних надбань українського народу і Черкащини. Вони стали важливою складовою університетських заходів, що проводяться в рамках Року культурної спадщини в Європі.

 

Василь Мельниченко, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки,

Аліна Піскова, студентка 1-Ж курсу ННІ УФСК,

фото Руслани Костенко, студентки 1-Ж курсу ННІ УФСК, 

Степана Вінярскього, провідного фахівця відділу інформації та зв’язків із громадськістю