2 травня польський народ святкує День польського прапора, який передує урочистостям з нагоди Дня Конституції Республіки Польща 3 травня.

Традицію вшанування польських державних свят вже понад 20 років продовжує Полонійний центр університету. Цього разу на тлі польського державного прапора зробили святкову світлину студенти-міжнародники, історики і майбутні полоністи. Це їхня подальша професійна доля буде тісно пов’язана з Польщею, це вони невдовзі зміцнюватимуть контакти з поляками — справжніми побратимами українського народу.

— Історія польської державності — не менш драматична і бурхлива, ніж української. 123 роки Польщі як держави не існувало на мапі Європи.  Але завдяки тому, що поляки зберегли свою мову, збереглася національна свідомість польського народу. Результатом цього стало відновлення державності Польщі у 1918 році.

Рішенням Сейму Республіки Польща вшанування прапора напередодні Дня Конституції відбувається з 2004 року. Цей день — щорічна нагода згадати про символіку яскравих кольорів польської державності: білого, який символізує чистоту, і червоного, що символізує доблесть і відвагу, — розповіла очільниця Полонійного центру ЧНУ Лілія Потапенко.

— Багато років розвиваю українсько-польську дружбу на Черкащині. І власними зусиллями, і у межах діяльності Полонійного центру в Черкаському національному. Адже ми з Польщею близькі не лише територіально.

Наша дружба з польським народом базується на спільних цінностях, спільному минулому. Вірю, що матимемо і спільне європейське майбутнє. Зі святом, польський народе! Дякуємо за підтримку у нашій боротьбі! — зазначив ректор ЧНУ Олександр Черевко.

 ННІ іноземних мов