15 березня у приміщенні Черкаської обласної бібліотеки імені Тараса Шевченка відбулось урочисте відкриття святкувань, приурочених до 100-століття відновлення державності в Польщі.

У рамках святкувань відбувся тематичний захід «155-та річниця польського Січневого повстання». У роботі заходу взяв участь керівник Консульського відділу Посольства Республіки Польща у Києві Томаш Дедерко, члени «Польського культурного центру імені Кароля Шимановського», керівники місцевих органів влади, науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

У своєму виступі Томаш Дедерко подякував колективу університету і особисто ректору Олександру Черевку за подвижницьку діяльність у царині зміцнення україно-польських відносин. Адже Олександр Володимирович багато років сприяє розвитку польської культури в Україні та допомагає польській громаді Черкащини. За його підтримки як голови Черкаської ОДА вдалося відкрити музей Кароля Шимановського, а згодом і присвоїти Тимовській школі ім’я відомого польського музиканта, життя якого тісно пов’язане з Черкащиною. Саме його зусиллями було видано першу і єдину в Україні книгу творів польського письменника Станіслава Грудзинського українською мовою. А цьогоріч відповідно до його звернення депутати селищної ради Водяників, де пройшло дитинство Грудзинського, назвали іменем відомого поляка одну з вулиць.

"Українські повісті" Станіслава Грудзинського в подарунок пану Томашу Дедерку, березень 2017 року



Пан Томаш Дедерко в Полонійному центрі ЧНУ, березень 2017 року

 

Заходи, присвячені видатному польському композиторові Каролю Шимановському, березень 2017 року

  

Заходи з нагоди ювілею польського письменника Станіслава Грудзинського, с. Водяники, липень 2017 року 


За тісну співпрацю із польською громадою подякою була відзанчена директор Полонійного центру ЧНУ Лілія Потапенко.

У подячному слові перший проректор Василь Мойсієнко акцентував увагу на тому, що ні в Польщі, ні в Україні немає адекватного осмислення відносин між цими двома народами. І одна, і друга сторона часто керуються старими націоналістичними стереотипами, які аж ніяк не сприяють порозумінню. У плані подолання цих стереотипів робиться дуже мало. Тому надзвичайно важливо проводити такі спільні заходи, які сприяють налагодженню конструктивного діалога.  

Під час науково-просвітницької частини заходу про яскраві сторінки Січневого повстання — визвольного повстання литовців, білорусів та українців (1863–1864 р.р.) проти панування Російської імперії розповів професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко.

Захід завершився переглядом тематичних виставок, присвячених відображенню Січневого повстання в архівних документах Черкаського обласного державного архіву, та концертом.

 

 

Перший проректор Василь Мойсієнко