Студентка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Дарія Котик — майстер спорту України, дворазова призерка чемпіонату Європи, учасниця чемпіонату світу, призерка міжнародних турнірів та багаторазова чемпіонка України. Спортсменка описала свій кар'єрний шлях та поділилася, як досягла успіху в такі юні роки.

Як розпочалася Ваша спортивна кар'єра?

— Початком моєї спортивної кар'єри був виїзд на тренувальні збори в Іспанію у 2018 році, де і почалися перші випробування для мене. На цей момент я уже рахувалась у резерві збірної команди та сумлінно тренувалася, аби потрапити в основний склад. Через декілька тижнів тренер прийняв рішення щодо зарахування мене до основної команди.

Розкажіть про перші змагання на світовому рівні.

— Я брала участь у престижному міжнародному турнірі, готувалася до них майже пів року і як результат — завоювала бронзу. Ще досі пам'ятаю ті хвилювання і дуже серйозну підготовку, адже це був перший досвід на світовій арені. 

Ви брали участь у Паралімпійських іграх. Як змагалися за право участі у «найвищих змаганнях у світі»?

— Так, наступною ціллю було вибороти ліцензію на Паралімпійські ігри, яку можна було здобути на чемпіонаті світу у 2019 році. Хоча підготовка склалася не найкращим чином через певні негаразди зі здоров’ям, проте ми змогли на останніх метрах дистанції завоювати останню квоту для потрапляння у Токіо. Закінчили виступ із 8 місцем.

Як повпливав карантин на спортивні плани?

— Після отримання ліцензії я почала готуватися до Паралімпійських ігор, але провівши декілька зборів в Іспанії ми зрозуміли, що в цьому році змагань не буде. Пандемія вимусила організаторів перенести Ігри на наступний рік. Проте у 2020 році вперше у паралімпійському русі ввели чемпіонат Європи, який попри епідемію, проходив в Познані (Польща). Там ми виступили досить успішно, отримавши 2 місце.

Посівши призове місце у «незапланованому» чемпіонаті Європи, наступним кроком була підготовка до Паралімпійських ігор?

— Нарешті! Попереду тривав рік сумлінної підготовки до Ігор, яку ми розпочали зі зборів в Туреччині. На початку весни 2021 року ми почали тренуватись у Дніпрі, та вже у квітні поїхали на чемпіонат Європи, де ми також показали вдалий результат, завоювавши бронзу. До Паралімпіади залишались лічені місяці, час плинув дуже швидко, і ось ми вже в Японії, підготовлені, з бойовим настроєм почали свій довгоочікуваний виступ.

З якими перешкодами зіткнулися під час змагань?

— Програвши вихід у фінал, я була знесилена, не могла зібратись з думками, що ми вже не можемо боротися за медалі, але завдяки підтримці близьких мені людей, тренерів все ж таки вдалось налаштувати себе на вирішальну гонитву. Ми посіли загальне 9 місце. Я не розчарувалася, хоча це далеко не той результат, який би хотілось показати.

Чим цінний для вас такий кейс?

— Паралімпійські ігри дали мені масу емоцій та вражень, а найголовніше, це величезний досвід, який у майбутньому принесе користь.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького