24-26 квітня на базі Університету Миколая Коперника в Торуні (Польща) відбулася міжнародна наукова конференція «Взаємодія з минулим, активність у сьогоденні».

Науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького долучилися до її проведення.

Крім того, ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко та ректор Університету Миколая Коперника Анджей Сокала підписали угоду про співпрацю між університетами.

«УМК та Черкаський національний університет зміцнять співпрацю м. в. у сфері студентського обміну та проведення спільних досліджень» — повідомляють про угоду на фейсбук-сторінці польського ЗВО.

Організував конференцію Історичний факультет Університету Миколая Коперника.

Мета її — розвиток співпраці між членами консорціуму YUFE та українськими університетами у межах дискусії над історією заангажованості в питаннях минулого.

Одним із завдань конференції у Торуні стала розбудова мережі співпраці та стимулювання міжнародних дебатів на тему того, як історія та бачення минулого використовувалися та використовуються, а також які наслідки цього процесу для сучасної Європи.

Серед питань, які були порушені під час зустрічі — розповіді про минуле та конфлікти;  ініціативи знизу та згори, незалежні архівні й документаційні ініціативи; залучення громади до історичної освіти та діяльності в публічному просторі;  способи використання наративів про минуле; протилежні наративи про минуле та їх роль; емоції та минуле в історичних дослідженнях.

У конференції взяли участь представники університетів, асоційованих в YUFE, та університетів України, а також представники громадських організацій. Передбачалося не лише стимулювати міжнародну наукову дискусію, а й залучити соціальних партнерів із різних країн.

Конференція фінансована Національним агентством академічних обмінів Польщі (NAWA) в межах завдання Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща. Захід проходив під гаслом «Солідарність з Україною Європейських університетів».

Серед учасників — науковці з Польщі, України, Великої Британії, Фінляндії, Нідерландів, Кіпру.

Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького був одним зі співорганізаторів конференції.

ЧНУ представляли ректор Олександр Черевко, професори Євген Сінкевич та Ольга Морозова (кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин), аспірантка Ольга Копчинська.

Науковці Черкаського національного виступили з доповідями.

— У моїй презентації йшлося про діяльність університету в часи війни. Розповів про те, як навчаючи, виховуємо патріотів України. Як в умовах повітряних тривог та російського енергетичного терору здійснюємо освітній процес, займаємося наукою, допомагаємо Збройним силам України.

Історики, професори нашого університету Євген Сінкевич та Ольга Морозова виступили з доповіддю «Роль архівів та музеїв у збереженні наративів минулого».

Польські партнери послідовні в підтримці України — виявили повагу до української делегації і увагу до наших проблем.

Мав зустріч із ректором Університету Миколая Коперника професором Анджеєм Сокала та деканом факультету історичних наук Станіславом Рошаком. Обговорили перспективи і напрями взаємодії. Підписали програмну угоду між Черкаським національним та Університетом Миколая Коперника. Розраховуємо, що це буде стратегічне партнерство для довгострокової співпраці.

Дякую за сприяння в організації поїздки польському національному агентству з питань академічного обміну NAWA, Посольству Республіки Польща в Україні та всім нашим польським друзям, — зазначив ректор ЧНУ ім. Б.Хмельницького Олександр Черевко.

У ході конференції було закцентовано увагу на війні в Україні, важливому значенні бачення минулого та його використанні в майбутньому.

Організатори заходу висловили сподівання, що зустріч вчених у Торуні стане початком майбутньої співпраці осіб та інституцій, зацікавлених архівами, забуттям, емоціями, конфліктом і травмою.

Також про це — на сайті Університету Миколая Коперника

Довідково: Young Universities for the Future of Europe, один із 41 консорціумів, обраних Європейською комісією задля розбудови й тестування моделі Європейського університету — відкритого, неелітарного, інтегруючого різні середовища, що пропонує інноваційність, інтердисциплінарність та найвищу якість у дослідженнях та освіті.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії