Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького долучився до організації екофестивалю, що проводився у Водяницькій ОТГ.

Екофест пройшов за ініціативи благодійного фонду «Урожай-громаді».

Водяницька ОТГ виграла грант на його проведення. Участь в екологічних змаганнях брали 6 громад — із Черкащини та Вінниці.

Ентузіасти, які представляли громади, змагалися в екоконкурсах, аби довести, що саме їхня команда є найзгуртованішою, найкреативнішою та найбільш екосвідомою. До того ж кожна команда прагнула отримати грошову або матеріальну винагороду для поліпшення екологічного добробуту своєї громади.

Піддони в умілих руках набували форми столиків та стільців, пензлики слухняно вимальовували на дощечках креативні екологічні заклики, а пластиковий непотріб перетворювався у годівнички, підвазонники, лійки, умивальники та елементи декору.

Крім того, учасники змагань прибирали сміття на території села Водяники. Планується, що пізніше на розчищеному місці буде обладнано сквер.

Тим часом представники навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук пробуджували екологічну свідомість у всіх учасників фестивалю.

Директор навчально-наукового інституту, кандидат біологічних наук, доцент Максим Гаврилюк і завідувач кафедри екології та агробіології, кандидат біологічних наук, доцент Олександр Спрягайло проводили роз’яснювальну роботу біля спеціально обладнаного інформаційного куточка на екологічну тематику.

Крім того, Олександр Спрягайло провів інтерактивну лекцію та конкурс на тему переробки сміття.

Творчі колективи Черкаського національного підготували водяничанам та гостям із ОТГ Черкащини захопливу концертну програму. Були і народні танці від ансамблю «Черкащанки», і зворушливі пісні від гурту «Мелодія» та чоловічого тріо «Експромт».

Акробатичним етюдом вразили Аніта Куц та Стас Павленко. А патріотичну композицію «Заспіваймо пісню за Україну» глядачі прослухали стоячи.

Ректор університету Олександр Черевко, вітаючи учасників дійства, подякував артистам. А до сельчан звернувся із закликом дбати про чистоту довкілля.

— Це надзвичайно гарна ініціатива. Бо екологічна безпека має величезне значення для нашого здоров’я і здоров’я майбутніх поколінь. Особливість цього фестивалю в тому, що спільна ідея об’єднала багато людей. Це й організатори – благодійний фонд «Урожай громаді», і Черкаська ОДА, яка надала грант на проведення заходу, і Черкаський національний університет. Як результат — фестивалем зацікавилися багато людей, молоді. Адже ніщо так не об’єднує, як спільна праця. І праця задля екологічної чистоти дуже важлива. Черкаський національний університет вже не вперше долучається до подібних ініціатив. На базі навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук ми готуємо агрономів, екологів, біологів, тому для нас це надзвичайно важливо, — зазначив він.

Олександр Володимирович став також спонсором дійства, подарувавши переможцеві лотереї мікрохвильову піч.

— Бажаю, щоб ми не смітили там, де живемо і жили в екологічно чистій місцевості! Нема екології — значить нема життя! Тому давайте всі разом дбати про довкілля! – підсумував він.

 

 Детальніше в відеосюжеті ТРК «Ільдана»:

Прес-служба Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького