Професорка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ніна Тарасенкова отримала звернання Виконавчого комітету Європейської асоціації дослідників у галузі освіти (EARLI, Бельгія)про вторгнення Росії на територію України.

«Шанована Ніно Тарасенкова, — йдеться у зверненні. — Нещодавно Виконавчий комітет Європейської асоціації дослідників у галузі освіти (EARLI) провів засідання з метою обговорення нашої звичної діяльності з підтримки авторитету такої масштабної науково-освітньої асоціації,  як EARLI. Вторгнення російських військ в Україну було позачергово додано у порядок денний через екстреність ситуації та її наслідки у гуманітарній, соціальній та освітній сферах.

Тому Виконавчий комітет EARLI висловлює бажання ще раз підтвердити нашу беззаперечну віру у права людини, ідеали демократії та мирне вирішення конфліктів, як це зазначено у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних конвенціях. Як Виконавчий комітет ми глибоко засмучені порушенням прав людини, насиллям одного суверенного народу над іншим і засуджуємо такі дії.

Як науково-освітня організація ми закликаємо наших членів підтримати тих, кому це необхідно, особливо дослідників, викладачів, студентів та освітні громади, яким загрожує небезпека. Також хочемо висловити нашу готовність виступити за важливість підтримки досліджень, які можуть принести внесок у розуміння розв’язання сучасних соціальних проблем заради збереження безпеки країн з уразливою демократією, запобігання поширення хибної інформації, а також допоможуть нам брати участь у мирному, цивілізованому та змістовному діалозі про складні питання.

Виконавчий комітет EARLI  закінчив своє обговорення наступними конкретними рішеннями:

—      Затвердити ініціативу «Вчені у небезпеці»;

—      Розглянути можливості стратифікованої сплати внеску за членство та реєстрацію на участь у конференціях, що дозволить дослідникам із менш привілейованих соціально-економічних умов бути активними учасниками спільноти EARLI;

—      Проводити конференції EARLI лише в країнах, які не порушують демократичні принципи та права людини, закріплені у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших загальновизнаних міжнародних конференціях;

—      Організувати симпозіуми із запрошеними учасниками під час наступної конференції, яка проводиться кожні два роки, для обговорення ролі дослідження в галузі навчання та викладання у створенні демократичного громадянського суспільства.

Ми щиро сподіваємося, що жорстокість війни та страждання в Україні, свідками яких ми є, якомога скоріше закінчаться. Наші думки залишаються з народом України, всіма загиблими та тими, що отримали непоправних збитків, незалежно від національності.

Хоча ми визнаємо, що це не єдиний конфлікт чи проблема насильства, які існують у світі, ми закликаємо всіх подумати про те, як за допомогою наших досліджень, роботи та особистої поведінки ми можемо подати приклад іншим задля забезпечення гуманітарної допомоги та мінімізації повторення таких жахливих конфліктів у майбутньому.

Виконавчий комітет EARLI

4 березня 2022 року