Перспективи співпраці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з вищими навчальними закладами Китаю обговорили з керівником європейського напряму співпраці університету Хучжоу (Китай) Марією Ястреблянською.

Доктор філологічних наук інституту іноземних відносин університету Хучжоу прибула до Черкас на запрошення ректора Черкаського національного Олександра Черевка. Марія Ястреблянська — одна з перших українських студентів, які в 2008 році поїхали за програмою студентського обміну до Китаю. Відтоді вона працювала в кількох вищих навчальних закладах Китайської Народної Республіки, отримала науковий ступінь. Українка в Китаї ініціювала та допомагала здійснювати ряд українсько-китайських проектів у сфері науки і культури. Нині міжнародна співпраця є її основною діяльністю в Університеті Хучжоу. На особливому місці — налагодження зв’язків з українськими партнерами. Вона не залишається осторонь облаштування музею Тараса Шевченка в Китаї. До цього масштабного проекту долучається і Черкаський національний.

На зустрічі з керівництвом ЧНУ йшлося про можливість стажування черкаських студентів у Китаї. Говорили і про співпрацю між науковцями, зокрема, працівниками навчально-наукових інститутів іноземних мов, фізичної культури, спорту та здоров’я, природничих наук, фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем.

За словами ректора Олександра Черевка, університет активно розширює коло міжнародних освітніх партнерів. На сьогодні угоди укладено з сотнею вищих навчальних закладів. Результат 2016 року — 10 міжнародних угод та 23 угоди з провідними навчальними закладами України, в тому числі з Києво-Могилянською академією, Чернівецьким національним університетом ім. Федьковича, Київською православною богословською академією. Це сприяє академічній мобільності викладачів та студентів, спрощує пошук партнерів для участі в міжнародних грантових програмах.

Так, Марія Ястреблянська зустрілася з професором Борисом Мінаєвим, який у 2015-2016 роках працював у рамках такої програми в Інституті хімії Академії наук КНР (Пекін).

Гостя з Китаю оглянула музей історії університету, серед експонатів якого і каліграфії китайських художників, присвячені Тарасу Шевченку.

Особливе ж захоплення у Марії викликав Музей рушника, де зібрано найбільшу на Черкащині колекцію вишитих рушників.


Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького