Студентка Черкаського національного уінверситету імені Богдана Хмельницького Юліана Соколенко взяла участь у роботі міжнародної студентської команди Sciencopic CONCYTEP. Юліана навчається в ННІ природничих та аграрних наук за спеціальністю «Біологія».

У складі команди працювали студенти з України та Мексики. Результатом стала розробка проєкту «Azoyac: Cleaning Atoyac’s Water using Synthetic Biology», який отримав золоту медаль на конкурсі IGEM Design League 2021.

Конкурс IGEM Design League 2021 є одним із напрямів міжнародного змагання в області синтетичної біології International Genetically Engineered Machine і орієнтований на вирішення екологічних проблем у світі. Проєкт «Azoyac» спрямований на розробку бактеріальної системи, здатної метаболізувати азобарвники на водоочисних спорудах текстильної промисловості.

Учасники команди використали досягнення сучасної біоінформатики та молекулярного докінгу для модифікації групи бактерій із подальшим практичним використанням в очищенні стічних промислових вод. Обґрунтовано та запропоновано проведення лабораторних експериментів для оцінки ефективності методики очищення. Практичні випробування пройдуть на очисних спорудах, що здійснюють викид промислових стічних вод у річку Атояк (Atoyac), Мексика.

У команді Юліана Соколенко виконувала обов’язки одного із фахівців теоретичного проєктування. 

— Пишаюся такими студентами, вітаю Юліану та її наукових керівників! Переконаний, що освіта, отримана в Черкаському національному, а також власна наполегливість і жага до знань забезпечать успіх у професійному житті! — зазначив ректор Черкаського національного уінверситету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. 

ННІ природничих та аграрних наук