У межах святкування 100-літнього ювілею університету кафедра російської мови, зарубіжної літератури та методики навчання зустрічала випускників різних років.

У суботу, 9 жовтня колектив кафедри російської мови, зарубіжної літератури та методики навчання гостинно зустрічав випускників різних років, що завітали до стін рідного університету, аби привітати з ювілеєм alma mater. На гостину прибули випускники 70-х, 80-х, 90-х, 2000-х років.

 

Гамірно і весело. Серйозна Світлана Пічугіна

 

Професор В. І. Шульгіна з колишніми студентами 

 Випускниця російської філології Ніна Степаненко (Василенко), яка перша в Україні захистила дисертацію з української мови для іноземних студентів. Пишаємося!

А ті, хто не мав такої можливості, скористалися дистанційними комунікаційними технологіями, приєднавшись до відео конференції

Дякуємо Zoom. Зустрічали Туркменію, Казахстан, Естонію...

Це дало можливість поспілкуватися з випускниками з Туркменістану, які навчалися в університеті в 80-90-х роках, а також із тими випускниками, хто зараз продовжує навчання або працює за кордоном — у Швейцарії, Фінляндії, Польщі, Естонії та інших країнах.

Скільки теплих спогадів про студентські роки, про чудове місто Черкаси з його каштанами, парками, пляжами, про Україну, яка гостинно прийняла студентів із Казахстану,  Туркменістану, про викладачів, які з теплом і повагою ставилися до першокурсників, що не могли говорити ані російською, ані українською!

 Учасники ансамблю «Балауса» та керівник Кусанов Казі — 40 років по тому

Багатьох викладачів, що стали легендою філологічного факультету (Олега Павловича Преснякова, Івана Тимофійовича Яценка, Валентину Кузьмівну Курʼянову, Мирона Івановича Борецького, Галину Сигизмундівну Подмосковних, Тамару Михайлівну Ганечко, Фаїну Марківну Береговську, Ганну Микитівну Смолянінову, Тетяну Олександрівну Туліну, Володимира Григоровича Леденьова, Галину Ігорівну Масальську, Ольгу Іванівну Кириленко…), вже нині немає з нами, і пам’ять про них пошанували хвилиною мовчання. Колишні випускники із задоволенням переглянули  слайд-презентацію із живої історії кафедри.

 

 

 

Ветеран кафедри І.З. Тарасинська з випускниками

 Квіти вдячних учнів ветерану кафедри

 

Історія у слайдах

 

Випускники 1985 року заспівали пісень зі своєї діалектологічної практики

 

Нещодавні ж випускники пригадали безліч курйозних моментів зі студентського життя, які ще такі свіжі в пам’яті.

Зовсім юні випускники

 

Приємні спогади зі студенського альбому

 

Всі почуті і надіслані згадки і розповіді стануть основою «Книги пам’яті випускників спеціальності», яку кафедра планує підготувати.

Історія ніби ожила на очах усіх учасників дружнього зібрання, знову й знову переконуючи, що історія закладу — це насамперед історія кожного з нас, чиї життєві шляхи переплелися в різні часи в стінах Черкаського національного. І це назавжди. Gaudeamus igitur!

.

Випускники різних років

 

Зустрічаємо нове покоління