Проєкт «Видатні уродженці Черкащини» стартував у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Він приурочений до 70-річчя Черкаської області.

На Черкащині у всі історичні періоди народжувалися люди, які відігравали надзвичайно важливу роль в історії та культурі України, у формуванні світогляду українців. Є постаті всесвітньо відомі — такі, як Тарас Шевченко, Богдан Хмельницький, Іван Піддубний. Але надзвичайно багато й тих, пам’ять про кого століттями стирала російська імперія та її правонаступник, тоталітарний срср. Є також ціла когорта фахівців своєї справи, які подвижницькою працею зробили внесок у розвиток Черкащини. Усі вони є нашою історією і заслуговують на те, щоб їх знали нащадки й сучасники.

Саме з цією метою науковці ЧНУ ім. Б. Хмельницького постійно досліджують діячів історії та культури рідного краю і діляться цими дослідженнями. Їхні напрацювання зможете знайти у рубриці «Видатні уродженці Черкащини».

До вашої уваги — тези виконавчого директора Федерації греко-римської боротьби Черкаської області Анатолія Самохи.

 

 

Богатир із Черкащини Іван Піддубний прославив Україну на весь світ

Український філософ Григорій Савич Сковорода казав: «Пізнай свій край… Себе, свій рід, свій нарід, свою землю — і ти побачиш свій шлях у життя».

Народився Іван Піддубний 8 жовтня (26 вересня за старим стилем) 1871 року в с. Красенівка Полтавської губернії у родині козака Максима Івановича Піддубного і до 20 років жив з батьками.
Уважний огляд першоджерел з усією впевненістю дозволяє говорити, що рід Піддубних має міцне українське коріння, а сам Іван Максимович є українського походження, з козаків. Всього в генеалогічному дереві великого роду Піддубних досліджено було понад 250 родин, близько 700 осіб. Предки Івана Піддубного, як і інші козаки, були хліборобами і захисниками рідного краю.

«Чемпіон чемпіонів», шестиразовий чемпіон світу Іван Піддубний боровся на спортивних аренах світу до 54 років і ставав переможцем: 1905 рік, м. Париж, 1906 рік, м. Париж, 1906 рік, м. Мілан, 1907 рік, м. Відень, 1908 рік, м. Париж, 1909 рік, м. Франкфурт. Мабуть, цей феномен спортивного довголіття був би більшим, якби він жив в іншому часі.

Іван Максимович за свої спортивні досягнення був нагороджений орденом Почесного легіону Франції в 1911 році, орденом Трудового Червоного Прапора та присвоєно йому звання заслужений артист РРФСР в 1939 році, звання заслужений майстер спорту СРСР отримав у 1945 році.

Іван Піддубний відомий ще й тим, що коли він отримав паспорт громадянина СРСР, то в ньому його прізвище було написана з літерою «О», а саме «Поддубний», а його національність написана «руський». Іван Піддубний власноруч виправив у цьому документі «О» на «І» та написав національність «українець». Отже, ми бачимо, що Іван Максимович чітко самоідентифікував себе українцем.

У 1924 році Івана Піддубного запрошують до Німеччини для виступів у цирку, а в листопаді в 1925 році він виїздить до США де за контрактом виступав на змаганнях з вільної боротьби. Івану Піддубному тоді було 55 років, а за станом здоров’я та спортивної підготовленості він мав перевагу над 20-30-річними борцями. Виступи в США принесли йому славу непереможного борця. На пропозицію продовжити контракт і залишитися в США Іван Піддубний не погодився; це коштувало йому великої суми грошей. Це також свідчить про те, що він любив батьківщину.

Після закінчення професійних виступів на чемпіонатах світу «чемпіон чемпіонів», шестиразовий чемпіон світу Іван Піддубний повертається до рідного краю. Для свого хліборобського життя Іван Піддубний вибрав
с. Богодухівку, де ще юнаком працював у поміщика. Іван Максимович придбав землю, рухоме і не рухоме майно.

Генетичне українське походження Івана Піддубного відображено у його тяжінні до хліборобської діяльності.

Помер Іван Максимович Піддубний 8 серпня 1949 року в м. Єйську, де проживав останні роки.

Ім’я Івана Піддубного належить усьому світові, а мала батьківщина його — с. Красенівка в Україні. Український народ свято шанує пам'ять про Івана Піддубного. У центрі рідного села  Красенівка відкрито музей і споруджено пам’ятник йому.

Його іменем названо вулиці у багатьох населених пунктах, його ім’я значиться у назвах навчальних закладів.

У 2006 році опубліковано книгу Марії Приліпко «Іван Піддубний – сила України», створений кінофільм про життя Івана Піддубного. Щороку на Черкащині проводиться змагання з греко-римської боротьби пам’яті Івана Піддубного, а з 1990 року — І Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам’яті Івана Піддубного, до програми якого входить турнір з греко-римської боротьби, яке в 1994 році рішенням Верховної Ради України набуло статусу державного.

З 1953 року у СРСР почали проводити змагання з класичної боротьби пам’яті Івана Піддубного, а з 1962 року ці змагання набули статусу міжнародного турніру і проводилися кожного року в різних республіках по черзі.
У 2011 році 50-й Меморіал Івана Піддубного отримує статус міжнародного турніру серії «Гран-прі».

2021 рік — рік 150-річчя від дня народження Івана Піддубного.

Ювілейну дату було відзначено Постановою Верховної Ради України, в якій йшлося про відзначення тогорічних пам’ятних дат і ювілеїв. Цим документом ім’я Івана Піддубного поставлено в один ряд із видатними українцями, які прославили Україну на весь світ. З нагоди 150-річчя Івана Піддубного в нашій країні, зокрема, на Черкащині були проведені такі заходи: Національним банком України випущено ювілейну монету та пам’ятну медаль, проведено Кубок України з боротьби греко-римської серед дорослих, Всеукраїнське свято богатирської сили пам’яті Івана Піддубного, Третій Сателітний Симпозіум Наукової Комісії Об’єднаного Світу Боротьби «Виклики та перспективи в боротьбі», чемпіонат України з боротьби греко-римської серед дорослих, опубліковано книгу Ірини Прилуцької «Іван Піддубний: весь світ упав до ніг твоїх».

Іван Максимович жив у непрості часи, попри це ніколи не цурався свого українського походження і вважав себе українцем. І зараз не стихне голос боротьби за нашу історію, наших героїв.

Продовжуючи боротьбу за повернення імені Івана Максимовича Піддубного українському народу, ми виступали з доповіддю «Українське коріння Івана Піддубного» на Конгресі Об’єднаного Світу Боротьби у м. Белграді у вересні 2022 року, де отримали загальну підтримку проведення міжнародного турніру з боротьби греко-римської пам’яті Івана Піддубного в Україні.

Новим кроком до цього буде вручення книги Ірини Прилуцької «Іван Піддубний: весь світ упав до ніг твоїх», пам’ятної медалі, ювілейної монети меру м. Париж українською делегацією під час олімпійського тижня 2024 року, оскільки Іван Максимович Піддубний — єдиний іноземний спортсмен, який нагороджений державною нагородою Франції.

Вшановуючи пам'ять Івана Піддубного проведенням міжнародного турніру з греко-римської боротьби на його Батьківщині — в Україні, ми возвеличуємо гідність всесвітньої борцівської спільноти, а також досягаємо мети консолідації, формування історичної свідомості, пам’яті українців та всіх народів світу. Його постать є одним із каменів фундаменту, разом із видатними українцями, у розбудові сучасної держави — Україна.

Анатолій Самоха, виконавчий директор Федерації греко-римської боротьби Черкаської області