bgb
 
 
 
 
 

Вступна кампанія 2024 триває. 5 серпня черкаські вступники дізналися назву закладу вищої освіти, куди можуть приносити свої документи для вступу на бюджет. У 2024 році охочих вступати поменшало. Про це йдеться у матеріалі журналістів «Суспільне: Черкаси»

На бакалаврат до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького абітурієнти подали для вступу на 644 заяви менше, ніж у 2023 році, розповіла «Суспільному» відповідальний секретар приймальної комісії закладу Людмила Смалиус.

Майбутня студентка Дарина Оляновська розповіла, що навчатиметься за спеціальністю «Початкова освіта»:

«Я хотіла навчатися в цьому університеті, щоб від дому було близько. Головне — скласти добре національний мультипредметний тест. Були переживання, але не так воно все і страшно, як здається».

Дівчина пригадала, що тоді впоратися з труднощами їй допомагала мама. До університету вона теж прийшла разом із дочкою, аби її підтримати:

«Я радію, адже це її вибір, ще з молодших класів дуже хотіла сюди потрапити. Раді до сліз».

Ірина Ковбасюк два роки тому не могла й уявити, що її дочка Анастасія навчатиметься в Черкасах. У 2022 році вони переїхали з Херсону:

«Ми приїхали із зони активних бойових дій і їй було тяжко сконцентруватися на навчанні. Але дитина змогла це зробити».

Сама Анастасія розповіла: не все вдалося так, як планувала:

«Хотіла вступити за спеціальністю "Математика", але її тут не було, тому обрала схоже — «Прикладна математика». Я непогано вчилася у школі, математику добре розуміла. Я склала на середній бал НМТ і мені вдалося потрапити, адже документи на цю спеціальність подали небагато людей».

У 2024 році до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького для вступу на бакалаврат подали 4 756 заяв, розповіла відповідальний секретар приймальної комісії закладу Людмила Смалиус. Торік їх було 5 400.

Причини цьому дві: зменшення кількості вступників через виїзд випускників шкіл за кордон через повномасштабне вторгнення та низькі бали під час складання національного мультипредметного тесту.

«Нині вступники у своїх кабінетах мають підтвердити місце навчання. Або зробити це за допомогою комісії. Вони повинні укласти договір про навчання і надати копії необхідних документів», — пояснила пані Людмила.

З її слів, підтвердити своє місце навчання абітурієнти, яким рекомендований вступ на бюджетній основі, повинні до 8 серпня, а на контрактній — до 16 серпня.

 

Нагадаємо, до 8 серпня абітурієнтам необхідно підтвердити вибір місця навчання та виконати вимоги до зарахування — подати документи на вступ до закладів вищої освіти. Оприлюднення списку рекомендованих до зарахування на контракт відбудеться 9 серпня.

 

Джерело: «Суспільне: Черкаси»