Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко взяв участь в дискусії під час презентації книги Олександра Гриценка «Декомунізація в Україні як державна політика і як соціокультурне явище».

Захід відбувся у пресцентрі «Укрінформ». Презентували друге доповнене видання автора, яке містить монографію Олександра Гриценка про ініційований законами від 9 квітня 2015 року етап декомунізації в Україні, та одну з його останніх праць — статтю Decomunizstion of Ukrainian Culture: a long Revolution.

— Ця стаття, — зазначає Надія Гончаренко, старша наукова співробітниця Інституту культурології НАМ України, упорядниця видання, — була завершена навесні 2020 року й призначалася для англомовних читачів, котрі, внаслідок поширення «академічними» борцями з націоналізмом спрощень та упереджень, трактували декомунізацію як виконання поточного політичного замовлення. Запропонувавши нові хронологічні й концептуальні підходи до аналізу трансформації української культури як її декомунізації, що триває упродовж останніх тридцяти років, Автор сподівався розпочати змістовну і глибоку наукову дискусію.

Книжка видана на вшанування пам’яті Олександра Гриценка.

Кілька фрагментів з виступів Віталія Масненка та інших учасників презентації можна переглянути у відео.