Напередодні Дня Збройних Сил України в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького випускників кафедри військової підготовки привітали з присвоєнням офіцерських звань.

Подію засвідчили заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віктор Карпенко, заступник голови Черкаської обласної ради Андрій Сегеда, начальник Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота, полковник Дмитро Коцеруба, військовий комісар Черкаської області, полковник Євгеній Курбет, командир Черкаського зонального відділу військової служби правопорядку Сергій Чередниченко, командир військової частини А1744 Микола Коростельов, військовий капелан Української Православної Церкви, отець Володимир Штокало.

Передовсім учасники урочистостей вшанували хвилиною мовчання випускників ЧНУ і всіх, хто віддав своє життя в російсько-українській війні. Нагадаємо, В’ячеслав Гага загинув у боях за Донецький аеропорт у січні 2015 року, а Сергій Єпіфанов — біля Маріуполя влітку 2014 року.

Привітав військовослужбовців ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко:

— Сьогодні відзначаємо знакову подію — наші випускники отримали військові звання. Ми пишаємося тим, що кафедра військової підготовки ЧНУ — єдина в області упродовж 3 років готує професійних військовослужбовців. Вітаю кожного з 42 студентів, які два роки тому прийняли важливе рішення — стати захисником своєї Батьківщини. Бо немає почеснішого обов’язку, ніж захищати Україну. Символічно, що це відбувається напередодні Дня Збройних Сил України!

Ректор вручив нагороди військовим, які від самого заснування кафедри військової підготовки в ЧНУ допомагають навчати майбутніх офіцерів Збройних Сил України.

За вагомий особистий внесок у підготовку фахівців із військової справи, з нагоди другого випуску офіцерів запасу кафедри військової підготовки та професійного свята — Дня Збройних Сил України нагрудний знак «Почесна відзнака ректора» отримав командир військової частини А1744 Микола Коростельов. Почесною грамотою ЧНУ імені Богдана Хмельницького нагородили військового комісара Черкаської області Євгенія Курбета, начальника Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України Дмитра Коцерубу та командира Черкаського зонального відділу військової служби правопорядку Сергія Чередниченка.

Подяку ЧНУ імені Богдана Хмельницького отримав Володимир Вареник — в. о. завідувача, доцент кафедри військової підготовки Черкаського національного університету. Також наказом ректора з нагоди Дня Збройних Сил України премійовано особовий склад кафедри військової підготовки.

Від імені обласної влади до всіх звернувся заступник голови Черкаської ОДА Віктор Карпенко:

— Світ змінюється, але незмінними залишилися такі поняття, як: честь, гідність, любов до свого народу, відданість йому. Бажаю ніколи не заплямувати честь мундира та не зрадити присязі.

Заступник голови Черкаської обласної ради Андрій Сегеда привітав випускників:

— Від імені депутатського корпусу Черкаської обласної ради я дякую адміністрації університету, викладачам, військовим за працю, завдяки якій Черкаський національний так стрімко модернізується. Випускникам бажаю знайти себе в цьому світі. Пам’ятайте, що служіння народу України – це найвища шана, яку громадянин може принести своїй державі.

До привітань долучився військовий комісар Черкаської області Євгеній Курбет:

— Кафедра військової підготовки ЧНУ готує офіцерів, і ця справа, яку ми робимо разом, заслуговує поваги. Важливо й те, що в університеті організований потужний волонтерський рух. Щира подяка і низький уклін вам за те, що підтримуєте наші Збройні Сили. Я хочу привітати випускників кафедри з першим військовим званням. Викладачів університету — з другим випуском, а військовослужбовців Черкаського регіону — з поповненням офіцерських кадрів.

Із напутнім словом до випускників звернувся й отець Володимир Штокало. Він передав вітання від Митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана, який побажав усім терпіння, мужності, сміливості та відваги в непростій справі, якій військові присвятили своє життя, а також — аби зусилля, спрямовані на збереження територіальної цілісності та соборності нашої Батьківщини, увінчалися справедливим миром.

— Сьогодні в цьому парадному строю — не просто молоді офіцери, випускники, а патріоти своєї країни, — переконаний Дмитро Коцеруба, який також запросив випускників ЧНУ на службу в Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби України.

Від випускників кафедри виступив Олексій Колісник — учасник антитерористичної операції, відзначений за військову службу державними нагородами «За воїнську честь» та «За зразкову службу».

— Армія — моє життя. Я отримав військове звання, і воно для мене, як для самурая, почесне й духовне. Я дякую за те, що в цьому університеті мені допомогли досягти таких результатів. Я патріот України, патріот своєї родини, я дуже люблю своє місто і буду битися за свої цінності до останньої краплі крові!

За військовою традицією випускники попрощалися з прапором кафедри військової підготовки. Пісенне вітання їм підготував університетський вокальний гурт «Мелодія».

Нагадаємо, вже другий випуск кафедри військової підготовки отримав офіцерські звання.

За два роки навчання в Черкаському національному студенти опанували стройові прийоми та Статути Збройних Сил України, тактичні прийоми ведення бойових дій, вивчили новітні зразки військової техніки та зброї, навчилися працювати з особовим складом військового підрозділу. Випускники кафедри військової підготовки мали змогу під час польових виїздів удосконалювати свої навички з вогневої підготовки, топографії, експлуатації бронетанкової техніки та озброєння, військової психології. Практичні заняття допомогли студентам успішно скласти підсумкові державні іспити та здобути військову спеціальність. Після складання Присяги наказом Міністра оборони України їм було надано первинне військове звання «Молодший лейтенант запасу».

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/viiskovi-zvannia-kvp.html#sigProId088a6e1f71

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького