bgb
 
 
 
 
 

Регіональний форум «Права людини в умовах війни: Черкащина» відбувся у Черкасах. Про це повідомляє Черкаська міська рада.

У роботі форуму взяли участь представники обласної та міської влади, територіальних громад, громадських організацій, комунальних закладів, силових та інших структур, дотичних до проблематики.

Долучилася і делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького: ректор Олександр Черевко, в.о директора ННІ економіки і права Микола Руденко, завідувач кафедри державно-правових дисциплін Геннадій Волошкевич, в.о. завідувача кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Віктор Іващенко.

Учасники обговорювали стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні та на Черкащині у 2023 році, шукали механізми подолання викликів і порушень.

Цьому було присвячено щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Під час відеозвернення Уповноважений відзначив, що 2023 року до нього надійшло понад 95 тисяч звернень від людей, це вдвічі більше від позаминулого року.

«Ми  розвиваємо мережу регіональних представництв, аби бути ближчими до людей. Упродовж 2023 року наша інституція приділяла багато уваги захисту прав військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. Ми беремо участь в обмінах військовополоненими, зустрічаємося з їхніми родинами. Наразі додому з російського полону вдалося повернути 3 210 Героїв та Героїнь. З тимчасово окупованих територій повернуто 705 дітей. За рік структурні підрозділи секретаріату здійснили понад 3 тисячі моніторингових візитів, направили понад 10 тисяч рекомендацій органам державної влади, перевірили діяльність 833 військових лікарських комісій. Наші пропозиції були враховані в рішеннях РНБО», – зазначив Дмитро Лубінець під час відеозвернення до учасників форуму.

На засіданнях панельних секцій говорили про:

— вплив війни на права людей з інвалідністю в Україні;

— інклюзивність, доступність, безбар’єрність;

— захист прав внутрішньо переміщених осіб;

— надання компенсації за пошкоджене та зруйноване майно;

— реалізацію програми «єВідновлення»;

— дотримання прав людини при наданні психіатричної допомоги у місцях несвободи;

— підтримку фізичного та ментального здоров'я сімей з дітьми в часи війни;

— дотримання прав дитини в умовах війни;

— доступ до дистанційної освіти.

Учасники отримали практичні рекомендації самодопомоги: як підсилити свої внутрішні ресурси та запобігти синдрому вигорання.

Зазначимо, що Громадська приймальня Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області діє за адресою:
м. Черкаси, вул. Байди-Вишневецького, 17, каб. 101, 102.
Представник Уповноваженого в регіоні – Максим Тептюк.
Графік прийому: пн - пт з 9:00 до 16:00.
Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого в регіоні – Людмила Проценко +38(067) 264 47 15.
Більше контактів 

 

 

Джерело: Черкаська міська рада

Фото надані регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Черкаській області Людмилою Проценко