14 травня в рамках Тижня науки у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького презентували наукову монографію доцента кафедри історії України Костянтина Івангородського «Етнічна історія східних слов’ян у сучасній історіографії (український білоруський і російський дискурси)».

Відкрив захід завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Віталій Масненко. Він звернув увагу присутніх на те, що науковий доробок Костянтина Івангородського є результатом багаторічної праці та засвідчує неабиякий потенціал черкаської історіографічної школи, що склалася в межах університету та знана сьогодні в Україні й за її межами. Водночас він наголосив, що книга становить не лише суто науковий інтерес. Видання буде надзвичайно корисним для студентів та магістрів, що навчаються на історичних спеціальностях. Адже на сьогодні це єдине подібне видання, де сконцентровано новітню історіографію з проблеми етнічної історії слов’ян не лише в межах української, але й «сусідньої» (білоруської та російської) історичної науки.

Зі свого боку, автор нової історіографічної праці ознайомив присутніх зі специфікою опублікованого дослідження, його структурою. Зокрема, Костянтин Івангородський наголосив на необхідності істотного переосмислення методологічних і теоретичних підходів до означеної тематики. Водночас він привернув увагу колег і студентів новітніми інтерпретаціями проблеми, що ним досліджувалася. Згідно з ними так звана «слов’янська спільність» є по суті етноісторіографічним міфом і лінгвістичною абстракцією, котра насправді ніколи не була окремим етносом.

Учасники заходу, після обговорення різних аспектів нового видання, побажали Костянтину Івангородському творчого натхнення та наукових звершень.

 

 

Кафедра історії України