Урочиста академія за участю Наглядової ради та святковий концерт, присвячений 100-річчю ЧНУ ім. Б. Хмельницького, відбувся у Черкаському драматичному театрі ім. Т. Шевченка.

На подію завітав колектив університету, а також прибули почесні гості, щоб висловити свої вітання та вручити подарунки й нагороди.

Захід розпочався з виступу ректора Олександра Черевка:

— Університет цьогоріч святкує 100-річчя. Ювілей – це своєрідний звіт про значущі події у становленні та розвитку закладу. Ми пишаємося своєю історією, своїми традиціями, невтомними і відданими освіті й науці працівниками, успішними випускниками, своїми досягненнями і добрим ім’ям, визнаними не лише в нашій державі, а й у багатьох країнах світу. Та не забуваймо, що за великими досягненнями університету насамперед вбачається людина. Нині Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького – потужний освітній і науковий центр, який користується заслуженим авторитетом серед українських і зарубіжних закладів вищої освіти. Самовіддана праця викладачів і співробітників університету — справжніх професіоналів своєї справи — стала запорукою його успішного поступу. За ці роки університет перетворився на один із найуспішніших закладів вищої освіти України з розвиненою інфраструктурою. Сьогодні університет упевнено продовжує розвиватись у напрямі підвищення якості надаваних освітніх послуг, нарощування науково-дослідного потенціалу, розширення та зміцнення багатоаспектного міжнародного співробітництва.

За словами ректора, «ЧНУ — це 8 навчально-наукових інститутів та 2 факультети, навчально-наукові центри: «Інститут міжнародної освіти», «Інститут післядипломної освіти та курсової підготовки», «Медичний інститут», кафедра військової підготовки. Нині на 47 кафедрах університету працюють: 1 академік НАПН України; 55 докторів наук, професорів; 31 доктор наук, доцент; 2 доктори наук без вченого звання; 2 кандидати наук, професори; 1 професор – Народний художник України; 324 кандидати наук, доценти. Освітня і наукова діяльність провадиться за 4 спеціальностями освітнього ступеня «молодший бакалавр», 56 спеціальностями освітнього ступеня «бакалавр», 49 – освітнього ступеня «магістр»; 14 — освітньо-наукового рівня (ступеня) «доктор філософії» і 10 — наукового рівня (ступеня) «доктор наук».

Завдяки плідній співпраці з провідними закладами вищої освіти США, Німеччини, Польщі, Франції, Швеції, Данії, Іспанії, Ізраїлю, Канади, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії, Туреччини, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану, Азербайджану, Латвії, Литви, Грузії, Вірменії викладачі та студенти університету беруть участь у різноманітних конкурсах, проводять спільні дослідження, проходять стажування за кордоном. Нині в університеті навчаються іноземні студенти з 17 країн світу.

Університет постійно покращує свої показники в українських і міжнародних рейтингах. Так, за результатами академічного рейтингу закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна», Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького посідає 38 місце. За версією Scopus, університет посідає 18-ту сходинку у рейтингу закладів вищої освіти. У консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України університет обіймає 34 місце із 237 закладів, випереджаючи всі заклади вищої освіти Черкаської області, та 7 місце у десятці кращих закладів центрального регіону України. Слід зазначити, що ще 7 років тому ЧНУ не був навіть у сотні кращих ЗВО. Тому така динаміка розвитку — 88 сходинок у рейтингу — є однією з найкращих в Україні».

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Скічко долучився до привітань:

— Приємно було розділити це свято з колективом і студентами. Багато моїх друзів навчалися в ЧНУ. Щодня в роботі маю справу з його випускниками. Підготовка конкурентоспроможних фахівців — наше спільне завдання. Кожна моя зустріч з інвесторами не минає без кадрового питання. І важливо, щоб нам було кого запропонувати роботодавцям, — зазначив голова і додав: — ЧНУ — це заклад постійного розвитку. Тому, впевнений, що колись ціль «бути у десятці кращих університетів України» стане цілком реальною. Це відбудеться якнайшвидше завдяки колективу, адже в університеті працюють цінні спеціалісти, віддані своїй справі. Вони прищеплюють любов до науки юному поколінню у непростих умовах. Умовах, коли всі мріють стати блогерами і надають перевагу постам у фейсбуці, замість наукових статей. Але ви виховуєте молоде покоління інтелігенції. Впевнений, що Черкащина завдяки вам стане серцем студентського життя!

За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток університету, підготовку науково-педагогічних кадрів та з нагоди 100-річчя від дня заснування ЧНУ Олександр Скічко вручив почесні грамоти Черкаської обласної державної адміністрації, нагороди Міністерства освіти і науки України, зокрема нагрудний знак МОН «Відмінник освіти» та грамоти МОН, спільні нагороди Черкаської ОДА та обласної ради працівникам університету.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко зазначив, що ЧНУ випустив багатьох відомих людей:

— Ви навчаєте патріотів, які допомагають розвивати рідну державу. Дякую за національно-патріотичне виховання!

Роман Сущенко вручив почесні грамоти обласної державної адміністрації і обласної ради колишнім ректорам та працівникам університету.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, підкреслив, що найцінніше в університеті — люди:

— У ЧНУ працюють професіонали своєї справи. Я впевнений, що успіх закладу залежить насамперед від керівництва. Університет «ожив» з появою Олександра Черевка та його команди. Пишаюся тим, що ЧНУ знаходиться саме в Черкасах. Нам пощастило!

Міський голова вручив грамоти Черкаської міської ради, медалі «За сумлінну працю», грамоти виконавчого комітету Черкаської міської ради, цінний подарунок міського голови, подяки міського голови працівникам закладу освіти.

Радник першого Віцепрем’єрміністра, Міністра економіки України Олексія Любченка Віктор Жадько зазначив, що за роки діяльності на історичній землі Богдана і Тараса, студентський, педагогічний і трудовий колективи показують зразки високої культури і духовності, благословляючи у життя випускників — майбутніх патріотів держави. Гість вручив подарунки університету — книги «Шевченкіана для освітян» та «Енциклопедія Черкащини».

Голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков розповів, що слідкує за розвитком ЧНУ вже близько 25 років:

— Університет крокує правильним шляхом. Можу з упевненістю сказати, що ЧНУ кращий від багатьох інших університетів з українських міст-мільйонників.

Петро Мусійович вручив ректору Олександру Черевку вручив Олександру Володимировичу почесну відзнаку Спілки ректорів ЗВО України.

Крім того, він передав нагороди Національної академії педагогічних наук України. За вагомий внесок у розвиток вищої освіти і науки України, запровадження новітніх інноваційних технологій, підготовку висококваліфікованих працівників та з нагоди 100-річчя від дня заснування трудовий колектив університету нагороджений почесною грамотою Національної академії педагогічних наук України. Також Петро Куліков передав науковцям ЧНУ подяки Національної академії педагогічних наук України; медалі Національної академії педагогічних наук України імені видатних представників української інтелігенції: «Григорій Сковорода», «Ушинський К. Д.», «Леся Українка», «Іван Франко».

Народний депутат України Сергій Нагорняк висловив сподівання, що ЧНУ в майбутньому зможе позмагатися з університетами світового рівня:

— Впевнений, що ви зможете конкурувати з Оксфордом і Гарвардом. От уже і є ціль на наступні 100 років!

Разом із теплими словами Сергій Володимирович зробив подарунок університету — сертифікат на будівництво фонтану на території ЧНУ.

Член Наглядової ради університету, президент національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк підкреслив значущість 100-літнього університету:

— Черкаський національний створений раніше за область, у якій він зараз розташований. Попри поважну річницю, ЧНУ знаходиться в розквіті енергійної молодості. Університет уже досяг найвищого статусу, який існує у нашій державі. Збільшив кількість студентів з 241 (у 1921 році) до близько 6000. І попереду ще більше досягнень!

До вітального слова доєднався Радник-консул Посольства Республіки Польща в Україні пан Яцек Гоцловскі:

— Насолодитися ювілеєм сповна не дозволяє війна. Бажаю, щоб уже через рік ми святкували День університету у вільній від окупантів Україні.

На «ноті вдячності» закінчилася офіційна частина. На початку святкового концерту вокальний ансамбль «Мелодія» (художній керівник — народна артистка України Лідія Зайнчківська) вже традиційно виконала гімн університету. Нагороджені і щасливі гості мали змогу насолодитися танцями народного самодіяльного ансамблю «Черкащанка» (художній керівник — заслужений діяч культури України Валентин Луценко) та виступами талановитих акторів драматичного театру. На сцені звучали сучасні українські пісні та «закордонна класика», вражала красою інструментальна музика та хореографічні композиції.

«Полісся, Крим, Карпати і Донбас — одна земля, велика батьківщина! В серцях і душах кожного із нас омріяна, оспівана, єдина!» — саме цими словами з пісні «Оберіг» у виконанні «Мелодії» під аплодисменти залу завершилося святкування з нагоди 100-річчя університету. Хоч урочистості добігли кінця, робота над удосконаленням Черкаського національного університету і не планує завершуватися! ЧНУ сподівається, що побажання про «десятку кращих», «змагання з Оксфордом» обов'язково стануть приємною реальністю. Радістю від цих досягнень  ЧНУ поділиться зі світом уже на відзначенні наступного ювілею!

Черкаський національний висловлює вдячність кожному, хто завітав до святкової зали, а також — колективу Черкаського драматичного театру ім. Т. Шевченка, народній артистці України Лідії Зайнчківській, заслуженому працівнику культури України Валентину Луценку, без яких відзначення 100-річчя не було б таким яскравим і насиченим!

БІЛЬШЕ ФОТО

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького