Директор центру вивчення пам’яток археології Черкаського національно університету імені Богдана Хмельницького Андрій Касян разом із колегами — старшим науковим співробітником Інституту археології НАН України, головою Черкаського регіонального підрозділу Спілки археології України  Дмитром Куштаном та директором Музею археології Середньої Наддніпрянщини Михайлом Сиволапом  — взяли участь у роботі круглого столу «Просвітницька роль археології».

Захід організували працівники державного історико-краєзнавчого заповідника «Трахтемирів» на базі Бучацького краєзнавчого музею, що на Канівщині. Приурочили його до Дня археолога, який відзначають в Україні 15 серпня. Серед багатьох питань обговорили участь науковців та студентів Черкаського національного університету в подальшому дослідженні цього унікального історико-археологічного та ландшафтного комплексу.

Серед учасників круглого столу були відомі українські археологи, науковці Інституту археології Національної академії наук України: завідувач відділу польового комітету Юрій Болтрик, завідувач відділу археології кам'яної доби Леонід Залізняк, завідувач відділу археології енеоліту − бронзової доби Віталій Отрощенко.

Цей захід важливий для черкаських археологів, серед яких провідну роль відіграє ЧНУ. Це є відродженням історичної пам’яті про славетний Трахтемирів як першу столицю українського козацтва. Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та особисто його ректор Олександр Черевко ось вже добрий десяток років дбають  про те, аби ця унікальна територія, на якій зафіксовано численні археологічні культури практично всіх історичних епох, у тому числі таких важливих і цікавих, як трипілля, княжа доба, виникнення козацтва, нарешті отримала статус національного заповідника і стала базою для навчання і виховання як студентської молоді, так і широкого загалу українського суспільства, — зазначив Андрій Касян.

Центр вивчення пам’яток археології