Протягом навчання випускниця  кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юлія Капуш здійснила свою професійну мрію. Не тільки отримала диплом з відзнакою бакалавра журналістики, а й видала власну книгу. 

Дівчина з перших днів навчання поставила собі за мету на 4 курсі видати збірку власних віршів, які пише ще зі шкільних років. Власне, тому й вирішила стати фахівчинею у сфері видавничої справи.

Адже саме на спеціальності 061 «Журналістика» в межах освітньої програми «Видавничий бізнес, редагування та медіадизайн» вивчають все про дизайн і планування друкованих та електронних видань, книгознавство, видавничий бізнес, рекламу та PR у видавничій сфері, відеоредагування, літературний менеджмент.

— Коли прийшов час обирати вид кваліфікаційного проєкту, тему сформулювали швидко. Це «Інновації дизайну та верстання збірки патріотичної авторської лірики», — розповідає науковий керівник кваліфікаційної роботи, старша викладачка кафедри журналістики реклами та PR-технологій Людмила Солодка. — Усі етапи редакційно-видавничого процесу від авторського задуму до виготовлення макета книги Юля здійснювала старанно, творчо і самостійно. І впоралася з цими завданнями блискуче, адже маємо таку чудову збірочку авторських віршів «Ми вдома». Що неабияк радує, бо це підтвердження високого рівня теоретичних знань, які вона успішно застосувала на практиці.

У процесі реалізації видавничого проєкту відбувалися експертні консультування з фахівцями. Концепцію майбутньої книги обговорювали зі стейкхолдерами кафедри — редакторкою Іриною Прилуцькою та директором видавництва «Інтролігатор» Олександром Прилуцьким. Видавці дали цінні поради щодо верстки макета видання та обкладинки з урахуванням технології виготовлення. Обговорили й тенденції оформлення збірок.

Поетичну складову авторського оригіналу майбутньої збірочки відточували разом із доценткою кафедри української літератури та компаративістики поетесою Ганною Клименко-Синьоок.

У рецензії на збірку Ганна Андріївна зауважила:

— Юлія Капуш — не просто молода авторка дебютної поетичної збірки, вона ще й творчиня концепції книги, дизайнерка. Адже власноруч ілюструвала, макетувала продукт, оформляла обкладинку. В Юлії своя манера поетичного письма, унікальний стиль декламування. Вона готова вчитися працювати з текстом, розвиватися, бути самокритичною, дарувати книзі життя. Слухає і дослухається, але не зраджує себе. Тож бажаю авторці та її першому поетичному ластів’ятку натхненного лету, вдячних читачів. І хай ніколи не стирається усвідомлення: МИ ВДОМА.

Щодо тематики книги літературна критикиня відзначила, що збірка Юлії Капуш відразу скеровує реципієнта, готує його до специфіки книги, мовляв, не шукайте тут романтичного й легкого: це збірка патріотичної лірики. Більше того, назва «МИ ВДОМА» є направду поліфонічною, адже тут і біль вимушеного переселенства (а відтак драматичний, ба навіть трагічний досвід, де і втрата рідної домівки, і розлука з рідним селом, і зустріч із новим містом, Черкасами, адаптація, синдром «приживлення» і, зрештою, виживання), і констатація життєствердного: МИ НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ! Україна від Сяну до Дону є нашим домом… Включно з Кримом (вірш «Повернімося у Крим, колись, на світанку…»).

Під час захисту кваліфікаційної роботи, щоб присутні глибше зрозуміли, які емоції переповнювали авторку у процесі створення книги, Юлія продемонструвала державній комісії уламки російської ракети, які прилетіли на подвір’я її батьків на Харківщині.

— Свою книгу я присвятила моїм хоробрим землякам, які залишилися патріотами своєї вітчизни навіть в окупації. Найболючіше те, що коли зайшли російські війська в моє село, яке за 10 км від кордону з росією, в людей навіть часу не було, щоб евакуюватися, — розповіла Юлія. — Створити книгу на 4 курсі — було моєю заповітною мрією. Тепер вона здійснилася, а у світі з’явилася така чудова патріотична збірочка від такої впертої переселенки.

Особливістю збірки є ілюстрації, створені авторкою, а також обкладинка, яка передає перехід від мирного життя нашої країни до боротьби сьогодення.

Ознайомитися зі збіркою «Ми вдома» та іншими роботами студентів і випускників кафедри журналістики, реклами та PR-технологій можна на онлайн-ресурсі «Студентський простір».

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького