bgb
 
 
 
 
 

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, попри війну, підготував для економіки країни 1015 фахівців із 53 спеціальностей.

28 червня дипломи бакалаврів отримали випускники навчально-наукових інститутів педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, природничих та аграрних наук, інформаційних та освітніх технологій факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем.

На початку урочистостей хвилиною мовчання вшанували  пам’ять усіх загиблих в російсько-українській війні. На сторінках історії залишаться імена  34 студентів та  випускників університету.

З теплими словами та побажаннями звернувся до випускників ректор Олександр Черевко:

— У Черкаському національному розпочалися випускні. Сьогодні дипломи вручили 306 бакалаврам з інститутів педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, інформаційних та освітніх технологій, природничих та аграрних наук, а також із ФОТІУСу. Цей випуск особливий для нас, адже 100 років тому, у 1924 році наш освітній заклад зробив свій перший випуск. Тоді дипломи педагогів отримали 27 випускників.

Відтоді багато що змінилося у світі, однак університет продовжує виконувати почесну місію — поповнювати лави кваліфікованих фахівців новими спеціалістами. Хтось буде виховувати нові покоління, хтось розвиватиме аграрний сектор економіки, хтось працюватиме в ІТ-сфері, розбудовуватиме економіку, дбатиме про фізичне й ментальне здоров’я українців або захищатиме їхні права.

І сьогодні, у День Конституції України, ми особливо гостро відчуваємо, за які цінності наші військові борються зі зброєю в руках. Ворог іде на нас не лише за нашу територію, він іде по наші душі,  нашу культуру, історію, бо без нас у нього самого немає ніякої історії. Тому ми низько вклоняємося Силам оборони України за те, що стримують цю навалу. Непросте випало навчання для цьогорічних випускників. Пандемія та війна, волонтерство і болісні втрати. Але ми разом здолали цей шлях і віримо, що він неодмінно буде успішним. Бо найкращі педагоги, науковці області навчали цю молодь, відповідальні батьки вкладали в них свою любов і ресурси. Нам допомагали численні друзі й партнери університету.

Вітаю всіх із завершенням цього важливого етапу в університетському житті та в житті кожного випускника. Бажаю вірити в себе і у свою країну, реалізуватися в мирній, незалежній державі! Слава Україні!

Вітали у святковий день випускників та їхніх рідних очільники навчально-наукових підрозділів та стейкхолдери.

— Сьогодні я тут не просто гостя, а колишня випускниця університету. Уперше отримала диплом спеціаліста в далекому 1996 році, а вже вдруге — у 2023 році — здобула освіту магістра. Завдяки цьому маю кар'єрний успіх, розуміння часу, проблем. Усе, чому мене навчили в університеті, втілюю в життя. Для мене честь і вияв довіри стати головою ради асоціації випускників ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, запрошую випускників долучатися! — зазначила Валентина Козій, директорка Черкаського навчально-виховного комплексу № 34 міста Черкаси.

 На студентські роки випускників 2024 випало багато випробувань: це і пандемія коронавірусної інфекції, війна, яка триває уже 10 років, і повномасштабне  вторгнення. Студенти поділилися відеоспогадами про 4 роки, проведені в стінах рідного унверситету, та звернулися зі словами вдячності до всіх, хто був поруч увесь цей час.

З напутнім словом до випускників рідного ННІ природничих та аграрних наук, а також ННІ інформаційних та освітніх технологій, факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло:

— Щиро тішуся тим, що студенти Черкаського національного — це вільні люди. Ви це підтверджуєте кожного дня, і надзвичайно приємно, що 1015 студентів нашого університету пройшли 4 роки навчання і тепер стали випускниками, скориставшись своїм конституційним правом на вищу освіту. Сьогодні вам вручають диплом ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, який свідчить про те, що ви здобули якісну, хорошу, європейську освіту. Звичайно, ці непрості роки ми не сиділи склавши руки. Ми допомагали Збройним Силам України. Разом було зібрано майже 4 млн гривень, які були відправлені захисникам. Щиро бажаю вам завжди з гідністю проходи всі випробування, бажаю не забувати, що наш університет та викладачі будуть тішитись вашими успіхами. У добру путь, будьте хорошими людьми, допомагайте ЗСУ, наближайте нашу перемогу і будьте щасливими!

Уже дипломованих фахівців вітали ансамбль народного танцю «Черкащанка» (художній керівник — Сергій Коваленко), хореографічний колектив ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва (керівник — Вадим Ткаченко) та Фабрика музичного мистецтва «Voices»  (керівник — Яна Боровик).

 

УСІ ФОТО

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького