28 січня, на честь 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Звенигородці Черкаської області відкрили «Тарасову юрту».

Подібні юрти вже були встановлені в Києві, Харкові та інших містах України за допомогою волонтерів із Казахстану та казахської діаспори в Україні. Вони виконували роль «пунктів незламності». А на батьківщині Тараса Шевченка цей культурний проєкт нагадуватиме про казахський період у його житті. «Тарасова юрта» — невеликий, але оригінальний культурний простір, де всі охочі зможуть ознайомитись з традиційною та сучасною культурою Казахстану, відвідати майстер-класи та різноманітні мистецькі заходи.

У церемонії взяли участь в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, голова міжпарламентської групи дружби «Україна – Казахстан» та ініціатор цього проєкту народний депутат Сергій Нагорняк, заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай, голова Звенигородської РДА Юрій Піковський, голова Звенигородської районної ради Сергій Струк, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, дипломати, представники казахської діаспори, дослідники творчості Кобзаря.

«Після масованих обстрілів російським агресором українських міст та обʼєктів енергетичної інфраструктури казахські друзі передали нам кілька юрт для оперативного розгортання як місць для обігріву. Але ця юрта не тільки автентичне похідне помешкання. Це справді витвір мистецтва, який лаконічно, проте яскраво відображає багатовікову історію та культуру казахського народу. Відтепер із нею у найдоступніший спосіб зможуть ознайомитись українці», — цитує т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва сайт Міністерства.

 «Цей проєкт згодом трансформувався в «Тарасову юрту». Адже хоч Тарас Григорович і перебував у засланні, але йому дуже подобалась культура та відношення казахів до нього. І повірте, Шевченка поважають у Казахстані не менше, ніж в Україні. Вони дуже з великою шаною ставляться до українського пророка. Найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться на території Казахстану. Закономірно, що така юрта з’явилася на малій батьківщині поета й художника», — зазначив народний депутат України Сергій Нагорняк.

— Такі заходи сьогодні потрібні для зміцнення нашого духу, для єднання навколо своїх духовних учителів, найвидатнішим із яких є Кобзар. Ми не просто чекаємо перемоги, а щодня робимо кроки для того, щоб наблизити її. І не забуваємо пророчі Шевченкові слова, які стали символом нашої боротьби за волю і незалежність, — сказав гостям і своїм землякам Олександр Черевко.

Про це також — у сюжеті ТРК «Ільдани»:

 

 

Читайте також у статтю «Укрінформ».

 

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики