На Черкащині вшановують пам'ять художника Івана Фізера. 17 червня 2021-го йому виповнилося б 68 років.

Спогадами про батька з «UA: Черкаси» поділився його син Іван Фізер.

У 2020-му Іван Фізер помер від серцевої та легеневої недостатності. Нині його справу продовжує син — художник-кераміст.

Іван народився у родині художників, саме тому, зазначив, обрав цю справу і для себе. Нині він займається різьбою по дереву, скульптурою. Також перейняв від батька захоплення іконописом.

«Батько мною серйозно «займався». Спочатку я закінчив художнє училище, потім вступив до Львівської національної академії мистецтв», — розповів художник.

Присутність батька, додав, відчуває і в його майстерні, і в пензлях, якими він писав, і в дереві, яке він різьбив.

За життя Іван Фізер створив більше двох тисяч робіт. У майстерні лише частина творів, розповів син художника.

«Понад усе він любив працювати. Це було для нього насолодою, віддушиною. Він не міг не працювати, і я завжди цьому дивувався. Сьогодні він робить скульптуру, завтра рубає дерево, післязавтра малює графіку. І так кожного дня», — поділився спогадами син.

Смерть Івана Фізера — втрата для творчого кола Черкас, розповів художник та друг художника Віктор Крючков:

«Мені не віриться. У його майстерні стільки передумано, пережито з ним разом. За ним усі тягнулися. Наша Спілка художників втратила дуже багато».

«Фізерський» стиль, додав Віктор Крючков, не був схожий на жоден інший. Такої ж думки і син художника.

Ім’ям Івана Фізера планують назвати одну із вулиць Черкас та повісити пам’ятну табличку на стіну університету, де він викладав. А в планах Фізера-молодшого — й далі продовжувати справу батька.

Детальніше у відеосюжеті:


Що відомо:

  • Іван Фізер — український художник і скульптор, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Черкаської обласної організації НСХУ, народний художник України.
  • Народився 17 червня 1953 року в селі Лопушанка на Закарпатті.
  • Серед творчих зацікавлень митця провідне місце належить скульптурі, малярству, графіці, ДПМ тощо. Пензлю і різцю Івана Фізера належить понад тисяча творчих робіт (пластика, графіка, малярство, сніцарство). Учасник обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок, організував сімнадцять персональних виставок.
  • Автор кількох навчальних посібників, зокрема, "Колір в інтер'єрі житлових приміщень", "Українська витинанка", "Оптичне та механічне змішування". Він є упорядником мистецького видання "Художники Шевченкового краю".

Авторка Тетяна Рева

«UA: Черкаси»