Студенти-журналісти ЧНУ ім. Б. Хмельницького відвідали з екскурсією «Biopharma Plasma Cherkasy» 28 квітня.

Про це повідомляє «Нова Доба».

Екскурсію директор центру Ярослав Березень розпочав з історії створення компанії:

— Відкриття нового центру «Biopharma Plasma» у Черкасах відбулося 29 липня 2020. Компанія орендувала застарілий заклад та перетворила його у високотехнологічний прогресивний центр. Тут установили сучасне обладнання та забезпечили максимально комфортні умови для донорів та працівників. 

Під час зустрічі керівник показав присутнім шлях донора. Зокрема, студенти проконсультувалися з лаборантом щодо процесу відбору та аналізу крові, а також побували в кабінеті терапевта, донорському відділі, залі очікування, лабораторії та приміщенні тривалого зберігання продукції. 

— Забір крові та її компонентів ми здійснюємо власним коштом та виплачуємо грошову компенсацію донорам. На початковому етапі кожен із них проходить обстеження терапевта і здає кров для перевірки. Якщо аналізи в нормі — далі починається забір. Опісля — переробляють, досліджують, перевіряють щодо безпечності, обстежують на наявність хвороб та вірусів. Тобто поставляємо в міські та обласні лікувально-профілактичні заклади на 100% безпечну кров і плазму, — зазначив Ярослав Березань.

За словами директора «Biopharma Plasma Cherkasy», у центрі дотримуються карантинних норм та стежать за станом здоров’я донорів.

Студентка 1 курсу ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юлія Гайдук відвідала заклад уперше:

— Мені дуже сподобалася екскурсія. Нам чітко та зрозуміло пояснили алгоритм забору крові та її перевірки, а також продемонстрували донаційні зали та лабораторію. Директор центру цікаво розповів про особливості донорської дієти. Поки що не замислювалася чи буду здавати кров або плазму. Однак тепер знаю, що заклад забезпечений високотехнічним обладнанням і тут працюють кваліфіковані спеціалісти, — поділилася Гайдук.