Магістрантка ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юліана Соколенко побувала в навчальній поїздці в межах програми Erasmus+ «Strengthening Capacities of Young Leaders and Youth Organisations for Meaningful Community Participation».

Програма проходила у Молдові й охоплювала три міста: Кишинів, Бельці та Кахул (а ще ми змогли зовсім трішки заглянути у Чімішлію). Цього разу Erasmus був присвячений роботі з молоддю та розвитку молодіжної активності. У проєкті залучили учасників з Молдови, України, Португалії та Вірменії. Дівчина поділилася враженнями про цю навчальну мандрівку:

— Всі дні програми були надзвичайно насичені й активні. Ми починали рано вранці й завершували пізно ввечері, але воно того вартувало. Перший день був присвячений знайомству та вивченню схем взаємодії молодого та старшого покоління. З другого дня ми щодня відвідували молодіжні центри та громадські організації, вивчаючи історії їхнього розвитку, діяльність та досвід розв'язання проблем. Також ми мали можливість зустрітися з мером Кишинева, відвідати мерії Бельца та Кахула. Це був шалений досвід, який дав нові ідеї й бажання більше працювати з молоддю та допомагати їм розвиватися.

Окремо хочу згадати активність, коли ми грали у «Dignityland». Мабуть, це був перший приклад успішного вивчення нового через гру. «Dignityland» присвячена розумінню роботи політиків та процесу прийняття рішень, що змінюють життя суспільства. Для мене це була абсолютно нова  сфера, але дуже сподобалося брати активну участь, дискутувати в команді та робити вирішальні кроки.

І, звісно, будь-який Erasmus — це неймовірні знайомства. Я рада, що мені випав шанс зустріти настільки унікальних та мотивованих людей! Ми провели багато чудових годин разом, дискутуючи, розмовляючи й просто радіючи дрібницям життя. Дякую кожному, хто був на проєкті та сподіваюся зустрітися знову!

Хочу подякувати організаторам цього проєкту — ГО MilleniuM Training and Development Institute та Young Agents of Change. Ви зробили неймовірну роботу, щоб ми змогли отримати знання, досвід та мотивацію! Нехай у вашому житті буде ще більше успішних проєктів, які сприятимуть позитивним змінам у суспільстві!