Відійшов у вічність доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, голова обласної організації Національної спілки художників України, народний художник Іван Васильович Фізер.

Це непоправна втрата для Черкаського національного університету і для всієї України.

Наділений різнобічним талантом митця він створив гідний подиву творчий доробок із різних видів і жанрів образотворчості. 

Іван Васильович розпочав трудову діяльність у Свалявському заводі ВТО «Електрон» у 1974 році. З 1980 року після закінчення з відзнакою Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва працював у Черкаських художньо-виробничих майстернях Художнього Фонду, брав активну участь у творчому житті Черкаської обласної спілки художників та виконував відповідальні творчі роботи, що художньо збагачують інтер’єри Будинків культури, музичних шкіл, бібліотек, дитячих парків міст і сіл області.

У 1988 році Іван Фізер став членом Спілки художників, з серпня 2017 року — головою правління Черкаської обласної організації Національної спілки художників України. За свою активну творчу роботу, виважену громадянську позицію він неодноразово нагороджувався почесними грамотами, ставав переможцем різних мистецьких конкурсів. У 2001 році йому надали почесне звання «Заслужений художник України», у 2016 році став лауреатом обласної премії імені Данила Нарбута, а в 2020 році — звання народного художника України. У доробку митця понад 90 Всеукраїнських, міжнародних та 17 персональних художніх виставок.

Творчість Івана Фізера широко висвітлювалася по радіо і телебаченню, у пресі та фахових виданнях з мистецтва.

Свою творчу роботу успішно поєднував із громадською та науково-педагогічною діяльністю. Доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького став у 2002 році одним із засновників та перших викладачів кафедри.

Університетська громада сумує з приводу непоправної втрати й висловлює співчуття рідним та близьким.

Світла пам'ять про Івана Васильовича житиме в серцях всіх, хто його знав...

Ректорат, вчена рада, профком Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького