Сьогодні, 24 грудня 2022 року, видатному українському політику, державному та громадському діячеві, одному з лідерів українського правозахисного руху, очільнику Народного Руху України, Герою України В’ячеславу Чорноволу виповнилося б 85 років.

Спадщину відомого політика й досі досліджують вчені та історики. До цього процесу долучається й ННІ історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. А ректор університету Олександр Черевко свого часу ініціював реконструкцію садиби Чорноволів у селі Вільхівець та створення музею, який було урочисто відкрито в 2006 році.

Сьогодні немає свідомого українця, який би не визнавав унікальність цієї людини, хто б не називав Чорновола символом і героєм своєї епохи, не порівнював би його з Вацлавом Гавелом.

Але так було не завжди. Пам’ятаю малим хлопцем, як приїхала бабусина сестра Ольга Іванівна з наради із Звенигородки і розповіла рідним, що арештували сина Чорноволів, бо він ніби-то «англійський шпіон». Я не знав тоді, хто такий «англійський шпіон», але по засмучених обличчях рідних зрозумів, що сталося щось недобре. Пройшли роки, Чорноволи виїхали зі Звенигородщини. Їхня хата в селі Вільхівець залишилася пусткою, заросла бур'янами, а згодом, чого гріха таїть, і бомжі там поселилися.

І тільки в 2006 році ми з Володимиром Попком та іншими небайдужими земляками організувались і відновили садибу, відкрили пам’ятник, зробили там музей і відкрили його на 69-й день народження В’ячеслава Максимовича. Сьогодні до садиби їдуть люди з усієї України, збираються тут у дні народження і в дні смерті Чорновола, у дні, визначальні для Української держави.

«Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі», — вичерпно про Україну сьогоднішню чверть століття тому сказав наш земляк, — говорить Олександр Черевко.

Віталій Масненко, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України ЧНУ ім. Б. Хмельницького напередодні річниці Незалежності України розповів на ТРК «Ільдана» про В’ячеслава Максимовича. 

Історик особисто спілкувався з видатною людиною, без якої важко зараз уявити незалежність України. Про біографію, ідеї В'ячеслава Чорновола та загибель у ДТП — далі в програмі:

Пропонуємо також статтю видання «Укрінформ» під назвою «Цілком міг би дожити, побачити наживо свою правоту»

Вічна пам’ять і велика подяка великому Українцю!

 

Пресслужба