Сьогодні святкує День народження ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

Колектив університету щиро вітає іменинника і бажає довгих літ натхненного і плідного життя на благо суспільства та на радість його родини і друзів!

Про основні віхи життєвого шляху Олександра Володимировича розповідає стаття, оригінал якої міститься в біобібліографічному покажчику, випущеному в 2019 році.

Банкір. Заслужений економіст України. Голова Черкаської облдержадміністрації. Доктор економічних наук, професор. Академік Академії суспільного прогресу України. Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Це лише різні грані життєдіяльності однієї людини. Людини, яка закарбувала своє ім’я в історії Черкащини й України. Йдеться про Олександра Володимировича Черевка — відомого громадсько-політичного діяча, державного службовця найвищого 1-го рангу організатора вищої освіти, вченого.

 

Пізнання світу

Олександр Черевко народився 6 квітня 1959 року в селі Водяники, що на Звенигородщині. Природа і атмосфера Шевченкового краю на все життя прищепили йому любов до рідної землі, до її історії, культури, традицій. В отчому краї він і сьогодні черпає наснагу, тут джерело його натхнення й творчого неспокою.

Зростав Олександр у дружній, інтелігентній родині. Батько Володимир Петрович Черевко є заслуженим юристом України і має трудовий стаж понад 70 років. А мама Оксана Артемівна впродовж багатьох років обіймала скромну, але вкрай важливу посаду завідувача сільської бібліотеки. Уже від своїх батьків Олександр дізнався про те, що його дідусь Петро Кирилович поліг у 1942 році під Сталінградом, прадіда за трудову еміграцію в США у селі величали «американцем», а один із його двоюрідних дідусів, Матвій Кирилович Черевко, воював у лавах Української повстанської армії й, звісно, був підданий радянським репресіям.

Янголом-охоронцем, берегинею родинних традицій стала Олександрова бабуся Катерина Іванівна Чиженко.

Олександр Черевко навчався в місцевій середній школі, отримав там свідоцтво про неповну середню освіту з відзнакою. Привчений батьками до праці, він уже з юних літ у канікулярний час заробляв трудову копійку на різних роботах у місцевому колгоспі імені Вахтанга Чіковані, про що засвідчує перший запис у його трудовій книжці (1973 рік).

 

Керівник. Громадський і політичний діяч

Професійну освіту отримав у Черкаському фінансовому технікумі Будбанку СРСР, де навчався в 1974 – 1977 роках. (у тодішньому СРСР на загал налічувалося лише два такі заклади).

Направлення молодий фінансист отримав у Молдавську РСР, проте в банківській установі смт Резіно встиг попрацювати всього кілька місяців, позаяк був призваний на дійсну військову службу. Її він проходив у Центральній групі військ (Чехословаччина), в артилерійській частині.

Після звільнення в запас Олександр повертається в Молдавію і пов’язує свою службову кар’єру з системою Будбанку СРСР, обіймаючи посади економіста, уповноваженого. Знакова подія в його трудовій біографії сталася в 1982 році, коли 22-річного (!) Олександра Черевка призначили на відповідальну посаду керуючого Резінським відділенням Будбанку СРСР. Вагомість цієї ділянки роботи посилювалася тим, що очолювана молодим банкіром структура здійснювала фінансовий супровід грандіозної будови зі статусом Всесоюзної: Резінського цементного заводу. Тут Олександр Володимирович пройшов велику управлінську школу. Через шість років він був призначений на нову відповідальну посаду — очільника відділення Агропромбанку СРСР.

Із настанням доленосного 1991 року Олександр Володимирович повертається зі своєю родиною в Україну. Новим місцем його роботи стало Золотоніське відділення Агропромбанку «Україна». Ця установа під орудою Олександра Черевка стала своєрідним острівцем благополуччя на тлі загальної кризи. За п’ять років у Золотоноші вдалося вибудувати принципово нову систему відділення банку та відкрити 14 його філій. Газети, від місцевих до центральних, захоплено писали про передовий досвід банкіра Олександра Черевка.

У 1996 році 37-річний Олександр Черевко був призначений начальником управління Національного банку України в Черкаській області. Цю відповідальну й копітку посаду він обіймав упродовж 8 років.

У цей період, окрім торування успішної кар’єри фінансиста, Олександр Володимирович розпочав і свою політичну діяльність. На громадських засадах він виконував обов’язки радника прем’єр-міністра України Віктора Ющенка, а згодом став його помічником-консультантом як народного депутата України. Обирався Олександр Володимирович і депутатом Черкаської обласної ради (від 1998 року на загал — 4-х скликань).

 

Губернатор і патріот

А в 2004 році Олександр Черевко був у перших рядах організаторів Помаранчевої революції. Попри очевидні ризики й тиск чинної на той час влади, він очолив Черкаський регіональний виборчий штаб кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка. Це було виявом неабиякої громадянської мужності й усвідомлення великої відповідальності за долю держави.

Тож цілком прогнозовано після перемоги Помаранчевої революції в 2005 році Олександр Володимирович очолив Черкаську обласну державну адміністрацію. То був непростий час значних суспільно-політичних метаморфоз. На цій посаді Олександр Черевко відпрацював повних п’ять років. Слід підкреслити, що Черкащина за його каденції постійно була серед перших в Україні з питань соціально-економічного розвитку, а за темпами зростання той період був найуспішнішим за всі роки незалежності. Визнаним лідером область стала, зокрема, в аграрній сфері. Виробництво валової продукції в цій доленосній господарській галузі сягнуло 6,8 млдр грн.

По-новому область позиціонувала себе і в промисловості: з регіону «великої хімії» вона перетворилася на регіон «великого машинобудування». Область успішно залучала інвестиції: на загал їх обсяг зріс удесятеро, а іноземні інвестиції піднялися до рівня 172 доларів США на одного жителя області (проти 79 у 2005 році). Відтак, було споруджено Канівську птахофабрику, кілька відвантажувальних терміналів компанії «Нібулон», відкрито нові промислові підприємства, зокрема, автозавод «Богдан», завод глибокого заморожування фруктів та ягід і багатьох інших об’єктів. Більше, ніж удвічі, зросли видатки на розвиток освітньої галузі області, а рівень газифікації населених пунктів сягнув 63% (у 2005 році цей показник становив лише 24%).

Олександр Володимирович Черевко привернув увагу не тільки всієї України, а й світу до Черкащини, одного з найбагатших в історичному сенсі регіонів із недовикористаними колосальними туристичними можливостями. Мова йде про унікальний проєкт «Золота підкова Черкащини».

Про той період у своєму житті сам Олександр Черевко згадує як про найбільш відповідальний, яскравий і ефективний: «Це та робота, яку я міг достойно виконувати як людина, керівник, патріот, громадянин і фахівець. Вважаю, що за ті п’ять років вдалося багато зробити для рідної Черкащини».

Саме в той час ішов процес відновлення історичної пам’яті, повернення до пошанування державних символів та національних цінностей. Розпочалося творення пантеону національних героїв, утверджувалися демократичні принципи життя українського соціуму. У всіх цих процесах Олександр Черевко брав щонайактивнішу й безпосередню участь як організатор і генератор ідей.

«Якщо ми хочемо відбутися як нація, то найвища наша мета — Україна, її незалежність. Будівництво цивілізованої європейської України неможливе без опори на головні постулати Шевченкової національної ідеї. В основі цих постулатів — братолюбство, щирий патріотизм, зневага до національного зрадництва, відповідальність перед прийдешніми поколіннями», — це не високі слова з трибуни, а життєве кредо Олександра Черевка.

 

Науковець. Ректор

У періоди роботи в банківській системі, органах виконавчої влади Олександр Володимирович досліджував проблеми соціально-економічного розвитку регіонів України, формування нормативно-правової бази механізму детінізації економіки України, ефективності інвестиційної стратегії в регіоні, євроінтеграційних процесів міжнародного торговельно-економічного співробітництва Черкаської області тощо. Результатом наукових досліджень стало присудження йому наукового ступеня кандидата, а в 2007 — доктора економічних наук, десятки публікацій у солідних наукових часописах та книгах.

Своїм професійним і життєвим досвідом щедро ділився з молоддю, знаходячи у своєму напруженому графіку час для викладацької роботи. Вже від 2001 року він викладав (за сумісництвом) у Київській філії Львівського банківського інституту Національного банку України.

Після відставки з посади голови облдержадміністрації в 2010 році Олександр Володимирович став професором Інституту магістерської та післядипломної освіти ніверситету банківської справи НБУ. Наступного року був обраний головою Спостережної ради ПАТ «Банк «Київська Русь».

Доволі переломна подія в життєвій траєкторії Олександра Черевка відбулася в липні 2014 року, коли він був призначений виконувачем обов’язків ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Зрештою, Олександр Володимирович потрапив до когорти українських ректорів, які першими в Україні пішли (згідно з законом «Про вищу освіту») на прямі вибори. На квітневих виборах 2015 року колектив університету виявив Олександрові Володимировичу Черевку довіру, обравши його своїм ректором. У тому ж таки 2015 році, з огляду на його наукові досягнення та науково-педагогічний досвід, йому було присвоєно вчене звання професора.

 

ЧНУ: Амбітні цілі перед собою і колективом

Олександр Черевко поставив перед собою й колективом амбітні цілі: перетворити університет у сучасний навчальний і науково-дослідницький центр, де студенти й викладачі зможуть розвиватися, бачити перспективу. Сворити умови для проведення наукових досліджень на рівні міжнародних стандартів, відкрити нові навчально-наукові підрозділи, спеціальності, збільшити кількість студентів, розширити співпрацю науки, бізнесу і виробництва тощо. Він також зобов’язався відновити пошкоджений пожежею ще в 1990 році навчальний корпус університету.

На посаді ректора Олександр Черевко налагодив активну роботу з удосконалення освітнього та наукового процесу, системи духовного й патріотичного виховання студентської молоді. Під керівництвом Олександра Черевка університет розвивається як заклад вищої освіти європейського зразка, який здійснює ефективну науково-освітню політику, поступово закріплюючи свої позиції на всіх напрямах діяльності як в Україні, так і за її межами.

За час його керівництва університет значно розширив міжнародні науково-освітні зв’язки. Викладачі тісно співпрацюють із науковцями Польщі, Словаччини, Угорщини, Швеції, Китаю, а студенти проходять стажування за кордоном та здобувають у тамтешніх університетах другу вищу освіту.

Черкаський національний є активним учасником Східноєвропейської Мережі університетів та членом Мережі університетів країн Чорноморського регіону. Співпраця з закордонними інституціями ведеться у межах 75 чинних двосторонніх угод. Загалом же викладачі університету — учасники 15 міжнародних грантових проєктів.

За ініціативи і безпосередньої участі Олександра Черевка в університеті відкрито кафедру військової підготовки, яка підготувала вже 2 випуски  офіцерів запасу. Створено навчально-науковий центр «Інститут міжнародної освіти», який організовує підготовку іноземних громадян та осіб без громадянства за всіма акредитованими спеціальностями університету й за програмами мовних курсів (на загал — із 40 країн світу). Нещодавно клопотами ректора ліцензовано спеціальність «Агрономія» при ННІ природничих і аграрних наук та започатковано роботу навчального центру «Медичний інститут ЧНУ ім. Б. Хмельницького».

Університет покращив показники у вітчизняних і міжнародних рейтингах. Так, за результатами академічного рейтингу закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна» університет за час ректорства Олександра Черевка піднявся на 25 позицій та посідає 101 місце (у 2015 році був 126).

У рейтингу ЗВО України за версією Scopus університет на 17-тій сходинці.

У консолідованому рейтингу ЗВО України університет посідає 47-48 місце із 237 закладів, випереджаючи всі ЗВО Черкащини, та 8 місце в десятці кращих закладів центрального регіону України.

ЧНУ посів 37 місце із 368 ЗВО України в рейтингу за результатами аналізу даних інформаційної системи «Вступ.ОСВІТА.UA». Зазначений рейтинг фактично визначив університет освітнім лідером у Черкаській області. Він засвідчив, що найбільше вступників обрали для навчання з-поміж ЗВО Черкащини саме ЧНУ.

Університет став 10-им із 20-ти українських ЗВО, які увійшли до рейтингу QS Quacquarelli Symonds. Цьогоріч до рейтингу університетів QES EECA увійшли 350 університетів Східної Європи і Центральної Азії.

У 2019 році університет здійснював набір за освітнім ступенем «бакалавр» на 56 спеціальностей (86 освітніх програм); за освітнім ступенем «магістр» — на 50 спеціальностей (69 освітніх програм).

Наукову, інноваційну та міжнародну діяльність в університеті забезпечують 28 наукових підрозділів, 16 наукових шкіл. Працює 7 спеціалізованих вчених рад: 5 — із правом прийняття до захисту докторських та 2 — з правом прийняття до захисту кандидатських дисертацій.

Значними є спортивні досягнення студентів та викладачів університету. 10 студентів ЧНУ — чемпіони світу, Європи та України, призери міжнародних змагань та чемпіонатів. В обласних Універсіадах з-поміж ЗВО III–IV рівнів акредитації наш університет стабільно посідає перше місце.

У 2019 році Черкаський національний прийняв ІІ національний міжуніверситетський турнір із кіберспорту.

Працівники університету були серед учасників та організаторів престижних спортивних заходів із легкої атлетики в Туреччині, Німеччині; Кубку Європи з класичного пауерліфтингу в Білорусі; Чемпіонату світу в Швеції; змагань у ПАР, Фінляндії, Канаді, Сербії тощо.

Запроваджується інклюзивна освіта. Відкрито Регіональний навчально-реабілітаційний інклюзивний (ресурсний) центр супроводу студентів із обмеженням життєдіяльності.

За ректорства Олександра Володимировича Черевка важливою складовою життя студентів і працівників закладу стали доброчинність та волонтерський рух. Постійно проводяться благодійні ярмарки, концерти, конкурси, збір коштів для захисників України, а також для тих, хто потребує допомоги. У жовтні 2014 року ректор очолив групу студентів у складі делегації Черкаської області до міста Лисичанська Луганської області, де відкривалася відбудована школа.

Як ректор, Олександр Володимирович дбає про збереження та зміцнення навчальної, матеріально-технічної бази університету, забезпечення умов для проведення освітнього процесу, поліпшення соціально-побутових умов.

Збережена і розвивається інфраструктура університету: 4 навчальні корпуси, 5 студентських гуртожитків на 1763 ліжко-місця та інші підрозділи. Введено в дію спортивний майданчик для мініфутболу зі штучним покриттям. Виконано капітальний ремонт покрівель у навчальних корпусах, гуртожитках, навчально-спортивному комплексі «Сокирне» та їдальні «Меридіан». Поточні ремонти проведено в навчальних та службових приміщеннях, лабораторіях, кафедрах, гуртожитках. Здійснено профілактичні заходи щодо забезпечення функціонування інженерних мереж систем теплопостачання, електропостачання, водопостачання та водовідведення, замінено вікна. У навчальних корпусах та гуртожитках університету запроваджуються енергоощадні технології. Особлива увага звертається на протипожежні заходи.

Створено «Мультимедійну лабораторію DESТIN» і «Смарт аудиторію для студентів-медійників», завершується ремонт 3 поверху навчального корпусу № 1 (ННІ української філології та соціальних комунікацій); відремонтовано спортивний зал, масажний кабінет, фасад будівлі в навчальному корпусі №2. У навчальному корпусі №3 облаштовано сучасну лекційну аудиторію (238), відремонтовано приміщення електротехнічної лабораторії, кабінету комп’ютерної техніки з заміною меблів, спортивний зал. І це тільки за 2019 рік.

Якщо ж підсумовувати період ректорства Олександра Черевка, то варто згадати і реконструкцію навчальних приміщень для відкритої в 2016 році кафедри військової підготовки, і відновлену актову залу в НК № 3, і відремонтоване фойє НК №1, й облаштування центрального входу навчальних корпусів №1, № 2, № 3, і спортивну залу в НК № 2, а ще — оновлену університетську обсерваторію, упорядковану університетську площу та багато іншого.

Вагомим досягнення ректорства Олександра Черевка стала реалізація державного інвестиційного проєкту «Реконструкція навчального корпусу №4 Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького — пам`ятки архітектури місцевого значення за адресою: м. Черкаси, вул. Остафія Дашковича, 24». У результаті навчальний корпус, знищений пожежею у 1990 році, відбудовано та обладнано відповідно до сучасних стандартів.

Успіхи ЧНУ на сучасному етапі розвитку університету, налагодження міжуніверситетських партнерських зв’язків у Черкаському регіоні, в Україні, на міждержавному рівні стали підставою для обрання Олександра Володимировича головою ради ректорів ЗВО Черкаської області. Він також став головою відокремленого підрозділу Спортивної студентської спілки України в Черкаській області.      

Ось уже п’ять років очолює Олександр Володимирович Черевко провідний заклад вищої освіти Черкащини. Ректор за посадою і лідер за покликанням, він є професійним, справедливим і вдумливим керівником зі  стратегічним мисленням.

 

Наукові інтереси, зумовлені практичною діяльністю

Вагомими є й досягнення Олександра Володимировича в науково-дослідницькій діяльності. Його науковий світогляд сформований, у першу чергу, власною практичною діяльністю, яка дозволила виявити ті болючі й проблемні питання сучасних економічних систем, які потребують вирішення спочатку в теоретичній площині. Тому з плином часу та професійного становлення чітко почали простежуватися кілька груп його наукових інтересів: детінізація економіки, перспективи якісної трансформації банківського сектору, стратегічні орієнтири регіонального розвитку, управління економічною безпекою на мікро- та макрорівнях, раціональна організація систем фінансової, кадрової, інформаційної, інтерфейсної безпеки суб’єктів господарської діяльності та безпекоорієнтоване управління ними тощо.

У своїй кандидатській дисертації «Механізми зниження рівня тіньової економічної діяльності (на прикладі підприємств та організацій Черкаської області)» Олександр Черевко пропонує нові підходи до управління економічною безпекою на мікро- та макрорівнях. Науковий ступінь доктора наук здобув у 2007 році (тема дисертації «Стратегія соціально-економічного розвитку регіонів України»). Його науковими наставниками стали відомі вчені-економісти, академіки Національної академії наук України Мар’ян Долішній та Богдан Данилишин (нині голова ради НБУ).

Олександр Черевко є автором численних наукових публікацій у фахових виданнях України, а також у закордонних журналах, які входять до міжнародних наукометричних баз. Високу професійну оцінку та схвальні відгуки рецензентів отримали наукові праці «Детінізація економіки (аналіз, оцінка та механізм зниження рівня тіньової економіки) (2004 рік), «Стратегія соціально-економічного розвитку регіонів України» (2006 рік), колективні монографії за його редакцією «Стратегічні пріоритети детінізації економіки України у системі економічної безпеки: макро- та мікровимір» (2014 рік), «Інноваційні підходи до забезпечення фінансової безпеки України: мікро- та макрорівні» (2017 рік), «Управлінський аспект забезпечення фінансової безпеки України» (2018 рік) та багато інших.

До кола наукових інтересів Олександра Володимировича належать і питання реалізації антикризової державної політики стрижневими країнами світу в умовах ризиків, і ролі персоналу в організації інформаційної безпеки банківських установ, і забезпечення режиму комерційної таємниці всередині підприємства. Крізь усе наукове життя Олександра Володимировича проходить проблематика управління та забезпечення безпеки функціонування мікро- та макроекономічних систем.

Послідовний та уважний у процесі наукового пошуку Олександр Володимирович із цікавістю сприймає виклики часу та прагне отримати відповіді на них у процесі власних наукових досліджень. Високий рівень наукової новизни та практичної значущості демонструють публікації за його авторством останніх років. Серед них, зокрема, статті «Сутність, роль та завдання інтерфейсної безпеки у процесі забезпечення інформаційної та економічної безпеки вищого навчального закладу» (2016 рік), «Основні фактори впливу на продовольчу безпеку регіону як основу національної безпеки» (2016 рік), «Міжрегіональний економічний простір в умовах економічних трансформацій» (2017 рік). У цих працях Олександру Володимировичу вдалося дати відповіді на такі актуальні нині питання: які саме передумови забезпечення продовольчої безпеки регіонів України сформувалися нині в результаті впливу на неї зовнішніх та внутрішніх факторів, які чинники сприяють створенню міжрегіонального економічного простору та які ринкові прояви мають бути досліджені для подолання перешкод на шляху його формування, які завдання інтерфейсної безпеки у системі економічної безпеки закладів вищої освіти тощо.

За ініціативи та сприяння Олександра Черевка в ЧНУ було відкрито спеціалізовану вчену раду — спочатку з правом прийняття до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук, а нині — це спеціалізована вчена рада з правом прийняття до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) економічних наук одразу з трьох актуальних та затребуваних нині економічних спеціальностей.

Він є ініціатором нових наукових шкіл, під його керівництвом науковцями ННІ інституту економіки і права уже три роки поспіль виконується прикладне наукове дослідження на актуальну в умовах сьогодення тему «Інноваційні підходи до державного регулювання фінансової безпеки України». За роки ректорства Олександра Черевка також відкрито аспірантури та докторантури зі спеціальностей «Менеджмент», «Економіка», де нині опановують освітньо-наукові програми підготовки майбутні доктори філософії та доктори наук.

Олександр Володимирович завжди радий спілкуватися зі студентами та всіляко сприяє вирішенню їхніх освітніх і побутових проблем. Проводить він й освітню діяльність, викладаючи такі дисципліни, як «Публічне адміністрування», «Економічна безпека держави та тіньова економіка», «Філософія управління», «Економіка і врядування». Він є професійним лектором, людиною, яка проводить навчальні заняття, спираючись на власний унікальний практичний досвід і життєву мудрість.

Співробітники кафедр, де за внутрішнім сумісництвом працював і працює Олександр Черевко, характеризують його як людину, здатну не лише ставити цілі та завдання, але й виконувати їх разом із підлеглими, поділяючи з ними і здобутки, і відповідальність за прийняття рішень та їх реалізацію. Вміння не допускати і вирішувати конфлікти, допомагати влучними порадами і реальними діями, зацікавленість не лише професійними, але й особистими та побутовими проблемами колег, цілеспрямованість, дисциплінованість та справедливість — ось риси, якими найчастіше характеризують Олександра Володимировича його колеги по кафедрі менеджменту та економічної безпеки, а віднедавна й кафедрі державної служби, публічного адміністрування та політології.

 

Визнання

Усю трудову та громадську діяльність, зокрема в освітній галузі, супроводжує Олександра Володимировича Черевка повага й довіра трудових колективів. На своєму життєвому і професійному шляху він завжди відповідально ставився до виконання посадових обов’язків, успішно реалізовував державну політику у банківській системі та сфері соціально-економічного розвитку на регіональному рівні, а нині — в освітній сфері. Його успішна трудова, громадська та наукова діяльність, активна життєва позиція відзначені численними заохоченнями на державному та регіональному рівнях. Олександр Володимирович має почесне звання «Заслужений економіст України», нагороджений орденом «За заслуги» 3-го ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Верховної Ради України, нагрудним знаком «Почесна відзнака Національного банку України», медаллю «За сприяння Збройним Силам України», відзнаками «За відвагу в надзвичайних ситуаціях», «Діамантовий хрест» (СЗР), «360 років утворення Української козацької держави», «Золотий козацький хрест», почесними відзнаками та грамотами центральних органів державного управління, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування й іншими.

Він є почесним громадянином міста Золотоноша та сіл Суботів і Водяники. А ще двічі поспіль у 2016 та 2017 роках Олександр Володимирович визнавався «Освітянином року» (за версією Всеукраїнського тижневика «Освіта» — у номінаціях «Лиш храм збудуй» та «Засвіти вогонь»). Останнє переконливо засвідчило визнання його успіхів в освітньо-організаторській діяльності.

 

Олександр Черевко: «З вірою досягаю!»

Надзвичайно важливу роль у житті Олександра Черевка відіграє віра. З дитинства в його сім’ї прищеплювали любов до Бога, роз'яснювали, що таке Біблія. Віра в Бога додавала сили жити і працювати в найскладніші періоди життя. Але лише любов’ю й вірою стосунки з церквою не обмежуються. Олександра Володимировича можна воістину назвати меценатом і зодчим. Він не лише сприяє відбудові храмів Божих на Черкащині, але й активно долучився до боротьби за українську помісну церкву. Олександр Володимирович — за духовне просвітництво, за виховання молоді на засадах християнської моралі. Одним із перших на Черкащині відкрив у своєму рідному селі при церкві недільну православну школу. А торік його було обрано членом єпархіальної ради ПЦУ в Черкаській єпархії. Заслуги Олександра Черевка перед православною церквою України відзначені орденами святого Володимира (двох ступенів), святих Преподобного Миколи Чудотворця, Андрія Первозванного, князя Костянтина Острозького, Архистратига Михаїла та іншими.

Основоположною і визначальною в житті Олександра Черевка є міцна й дружна родина.

Так було ще з малих літ, коли батьки прищепили дитині любов до рідного слова, української землі; з книг, прочитаних матір’ю синові на священній землі Тараса. Так є й сьогодні. Його родина (дружина Катерина, діти Віктор і Ольга та їхні сім’ї) — це надійна підтримка, опора в житті, його соратники й однодумці. «Ніколи не виникало питань у родині, якою мовою говорити, які принципи сповідувати, до якої церкви ходити… Моя сім’я — єдина духовно, такими є мої діти, так виховуємо й онуків», — каже Олександр Володимирович.

Вік для успішного чоловіка — то лише хронометраж його здобутків, плеяда яких буде і далі поповнюватись і множитися. Крокуючи в ногу з часом, Олександр Володимирович Черевко є справді видатною людиною та непересічною особистістю, котра творила й творить сучасну історію Черкащини та України.

То ж з роси і води, дорогий імениннику! Хай усе збувається, що задумалося!