У науковой бібліотеці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 15 березня лекцію на тему «Віра Шевченка» прочитав настоятель храму святих рівноапостольних Кирила й Мефодія протоіерей Андрій Шиманович.

Отець Андрій за допомогою фактів із творчості Кобзаря та на основі наукових праць Василя Пахаренка та Петра Огієнка доводив, що Шевченко був антиклериком, але не атеїстом.

Сам пан Шиманович стверджує: «Я надихнувся Шевченківськими березинамиі протягом 2-3 днів вирішив вивчити це питання. За цей час прочитав книгу «Шевченко як геній» професора ЧНУ Василя Пахаренка та роботу Митрополита Петра Огієнка під назвою «Релігійність Тараса Шевченка». Для себе я відкрив дуже багато, адже ця тема мало досліджена. На мою думку, Шевченко вдосталь критикував саме тогочасну одержавлену церкву, її ієрархію, зловживання владою та презирство духовенства до простих людей.Але назвати Шевченка атеїстом, людиною, яка сповідала безбожницький світогляд, категорично не можна. Шевченко визнавав існування Бога. І це червоною ниткою проходить через усі його твори, в яких він загалом слово «Бог» вжив 1281 раз».

Послухати лекцію отця Шимановича прийшли студенти — філологи, редактори та історики.

— Зустріч видалася цікавою. Я дізналася дуже багато нового, особливо про релігійність у творах видатного Кобзаря, про головну ідею гуманізму, яку проповідував він у своїй творчості, певним чином ненавмисно зрівнявши себе з Ісусом Христом, — ділиться враженнями від лекції Каріна Черниш, студентка 1-Р курсу.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/shymanovych.html#sigProIde806b7b977

Максим Філіпенко, студент 1-Ж курсу, ННІ УФСК

Фото: Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького