Сьогодні у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся флешмоб до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна. Університетська громада ЧНУ приєдналася до акції «Lots of socks», яка проводиться у всьому світі 21 березня. У цей день усі небайдужі підтримують людей із зайвою хромосомою.

У флешмобі взяли участь студенти, проректори, директори інститутів, викладачі. Зібравшись у фойє університету, усі вони надягнули на руки шкарпетки і разом промовили гасло кампанії: «Вони такі ж, як і ми!»

Напередодні Дня «сонячних людей» в університеті відбулися просвітницькі заходи. Представники ГО «Сонячні діти Черкащини» прочитали студентам лекцію.

Щоб стати учасником флешмобу, потрібно було також придбати шкарпетки зі спеціальним логотипом. Їх розповсюджували члени Студентської ради університету. Кошти від продажу шкарпеток передали на допомогу «сонячним дітям».

 

Як розповіла організатор флешмобу в ЧНУ, голова Студентської ради Юлія Нечипоренко, «шкарпетки — це своєрідний символ. Якщо скласти дві шкарпетки з малюнками — виходить зображення хромосоми. Зайва хромосома і вирізняє «сонячних» людей із-поміж інших. У суспільстві до таких людей ставляться по-особливому. Ми хочемо звернути увагу на те, що це такі ж люди, як і ми».

Учасниця флешмобу студентка ЧНУ ім. Б. Хмельницького Юлія Дзюра вважає, що такі заходи допомагають подолати бар’єри в суспільстві: «Попри те, що сьогодні 21 століття, в суспільстві існує безліч бар’єрів. Ми повинні боротися зі стереотипами і показувати, що насправді цих бар’єрів не існує».

«Власне «сонячні» люди — це такі самі люди, як і ми. Такі акції привчають молодь ставитися з повагою до різних категорій людей», — переконана доцент кафедри української літератури та компаративістики Ганна Клименко-Синьоок.

А студент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Артем Новіков каже: «Ми маємо якнайчастіше долучатися до таких заходів. Потрібно показати всім, що люди із зайвою хромосомою є такими ж членами суспільства, як і ми!»

«Наша університетська громада активно підтримує благодійні акції, сама їх ініціює. Адже в нинішні непрості часи особливо важливо бути людяним і чуйним. Тому наші викладачі й студенти не шкодують часу і коштів на доброчинність, — зазначає перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко.

 

 

 Про акцію в ЧНУ йдеться і в сюжеті 5 телеканалу та «Антени»

Підготувала Марина Худолій, студентка І курсу ННІ УФСК

Фото: Віталія Яремчука, студента І курсу ННІ УФСК