Шевченківський тиждень до 207-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка пройшов у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Період відзначення річниці був наповнений різноманітними тематичними заходами: презентаціями літератури, книжковими виставками, радіовипусками, естафетами, флешмобами, конкурсами й екскурсіями тощо.

Професор кафедри української літератури та компаративістики, керівник Черкаського наукового центру Шевченкознавчих досліджень ЧНУ Володимир Поліщук зазначив, що саме перша зустріч з ім'ям письменника формує відношення до нього в майбутньому:

— Шевченківський тиждень є досить важливою подією, яка знайомить сучасників з однією зі стрижневих постатей в історії українства — Шевченком. Тарас Григорович належить до тих історичних осіб, які творять націю, є її оберегами.

Тиждень розпочався з тематичного випуску радіогазети. Майбутні журналісти та піарники під керівництвом доцента кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Наталії Ковтун і професора кафедри української літератури та компаративістики Василя Пахаренка підготували програми, присвячені маловідомим життєвим фактам Тараса Григоровича. Також під час радіопрограми звучали уривки з поезій Кобзаря, сучасні пісні на слова Шевченка тощо.

За словами ведучих, понад усе Тарас Шевченко завжди прагнув звичайних людських цінностей:

— Як і кожен з нас, Кобзар бажав свободи, самореалізації, злагоди, миру й поваги. Його творчість — нескінченне багатство, у якому він проявив себе таким, яким був насправді, — підкреслили радіоспікери.

Також всі охочі відвідували книжкові виставки у фоє навчальних корпусів № 1, № 3 Черкаського національного. «Головою» стендів виступали Кобзарі, листування Шевченка, праці науковців, зацікавлених життєвим шляхом земляка тощо. Спостерігачі експозиції могли взяти участь у тематичній вікторині і за правильну відповідь отримати одну із запропонованих книг. 

Протягом дня кожен охочий мав можливість взяти участь у флешмобі «Незгасне Шевченкове слово», процитувавши твір митця.

Також на тижні відбулися: конкурс читців творів Шевченка, презентація чергових випусків проєкту «Тарас Шевченко. Текст і контекст», щорічника «Шевченків світ», літературна естафета «Шевченкіана письменників-випускників Черкаського університету», присвячена 100-річчю ЧНУ.

Про інші події Шевченківського тижня читайте згодом.

Авторка тексту й фото: студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Юлія Капуш