У Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка в межах проєкту «Говоримо українською про Україну» на платформі Zoom відбулася чергова зустріч «Конституція України: історична ретроспектива, сьогодення, майбутнє».

Спікером був доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко. Захід присвятили 26-ій річниці Конституції України.  

Конституцiя становить ядро нацiональної правової системи, фiксує головні юридичні та полiтичні аспекти відносин між державою та суспільством: від забезпечення прав i свобод людини до подальшого розвитку держави.

Віталій Масненко розкрив найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

Це дало можливість учасникам зустрічі зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення української Конституції: від Конституції Пилипа Орлика до прийняття Основного Закону, за якою ми живемо сьогодні. Він  розповів також — чого, на його думку як історика, не вистачає сучасній Конституції України.

До зустрічі долучилися працівники, користувачі бібліотеки та всі, хто цікавиться історією України.

Відеозапис зустрічі можна прослухати тут: 

 

Джерело: Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка