Професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Євген Сінкевич прочитав лекцію в Інституті історії Торуньського університету імені Микола Коперніка (Республіка Польща).
Інститут нараховує 4,5 тисяч студентів денної та заочної форми навчання за напрямами: «Історія», «Архівознавство», «Військова історія». Під час лекції на тему: «Історик і війна. Російська агресія в Україні очима українського професора» Євген Григорович розповів про свої дні перебування під окупацією в м. Херсон, про боротьбу місцевих мешканців з агресором, про особливості окупації росією українських територій у 2014 році.
На завершення зазначив, що після США найбільше важкого озброєння передає Україні саме Польща. Українську символіку можна побачити на польських вулицях, в офісах, магазинах і одязі поляків. У країні організовано пункти безкоштовної видачі стартових пакетів зв'язку, гаряче харчування, перша медична допомога тощо. Наприклад, у Кракові шириться серед ресторанів і кафе акція «безкоштовний суп для українців», організовані центри видачі продуктів. Це все особливо цінується після тих звірств російських агресорів, які професор пережив разом із родиною в окупації.
Євген Сінкевич подякував організаторам зустрічі, безпосередньо доктору історичних наук, професору, заступнику директора Інституту Мацєю Кротофіль. Після лекції відбулася зустріч із директором Інституту доктором історичних наук, професором Станіславом Рошаком, а також присутніми на лекції доктором історичних наук, професором Олександром Смолінським, докторкою історичних наук Іриною Шандра, докторкою історичних наук Антоніною Козирською, очільницею дослідницьких проєктів Людмилою Кривою та іншими колегами з Польщі та України.
Під час відвідин Торуньського університету профtесор Євген Сінкевич також узяв участь в урочистостях із нагоди 29-ї річниці відновлення меморіалу воїнів УНР. Заходи відбулися в Александрові Куявському. Відновив меморіал професор Торуньського університету Омелян Вішка.
У 1920-х рр. в Александрові Куявському знаходився табір інтернованих бійців армії УНР. Певний час керівні функції там виконував герой битви під Замостям генерал Марко Безручко.
На урочистостях були присутні консул віце-консул України, керівники міста і Поморсько-Куявського воєводства, громадськість і священнослужителі. 
 
Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин