Експерт Центру аналітичних досліджень «Прагма», викладач ННІ економіки і права, професор Євгеній Кирилюк висловив свою точку зору щодо впливу цьогорічних умов на вартість сільськогосподарської продукції. 

«Весняна посівна на Черкащині» відеосюжет під такою назвою у межах програми «Тема дня» на «UA: Черкаси».

За словами професора, цьогорічні погодні умови, карантинні заходи та інші чинники вплинуть на вартість сільськогосподарських продуктів.

— Прогнозуємо урожай зернових у межах 60-65 млн тонн. Торік показники складали 70-75 млн тонн, таким чином через погодні умови недоотримаємо 10 млн тонн. Крім того, якщо проаналізувати світовий ринок, то побачимо, що вартість на пшеницю зростає. При такій умові обсяг експорту також збільшиться і, відповідно, ціни на внутрішньому ринку теж зростатимуть. Вартість хліба підвищиться, — зазначає Євген Кирилюк.

На думку експерта, через кризову ситуацію в економіці спрацьовує ефект доходу. Це означає, що реальний дохід населення падатиме, люди біднішатимуть, як правило, м'ясо будуть заміняти якимись хлібобулочними виробами. Попит на хліб зростатиме і ціна збільшиться.

— Зважаючи на зростання цін, показники експорту теж можуть підвищитися, — припускає науковець ЧНУ.

Детальніше можна переглянути у відеосюжеті програми «Тема дня» на «UA: Черкаси»:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького