Онлайн-лекція «Виникнення, здійснення та межі авторських прав» відбулася з нагоди Всесвітнього дня інтелектуальної власності в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Спікером на зустрічі був доктор юридичних наук, доцент кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного Віктор Іващенко. До спілкування також долучилися кандидатки юридичних наук — старша викладачка кафедри Олена Кульбашна та викладачка кафедри Світлана Тростіна.

Лекція була проведена для студентів, аспірантів і науковців та для всіх, хто потребує перевіреної інформації з широкого кола питань. Мова йшла про основні елементи процесу виникнення, здійснення та меж авторського права. Віктор Іващенко розповів, як ці права охороняються, передаються та які мають строки чинності. Також під час лекції йшлося про використання об’єктів таких прав, про порядок їх реєстрації ат про визначення видів творів. Фахівці у сфері авторських прав роз’яснили, кому належать авторські права, коли твір підготовлений під час виконання службових обов’язків.

Окремо зупинилися на прикладах дотримання авторських прав у воєнних умовах — зокрема, на художні твори, які набрали в Україні та в світі величезної популярності: як-то пісня «Ой, у лузі червона калина», виконана всесвітньо відомим рок-гуртом «Pink Floyd» або марка «Укрпошти» із зображенням «русского воєнного корабля».

Лектор наголосив на необхідності приділяти увагу саме сфері цивільного, авторського права та права інтелектуальної власності.

— Попри воєнний час охорона авторського права працює, — прокоментувала й доповнила свої слова прикладами сьогодення кандидатка Олена Кульбашна.

— В Україні не всі питання інтелектуальної власності вирішуються, але наша мета — вивчати законодавство і розуміти, як воно працює в нашій правовій системі, — підсумував Віктор Анатолійович.

Вікторія Дирко, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій