Про орнітотерапію розповіли кореспондентам «5 каналу»  викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

 У психології такий релакс називають орнітотерапією. Але фотографувати не обов'язково — можна просто спостерігати за птахами.

У черкаських парках завжди багато містян, які просто милуються природою та озером із качками. Орнітолог Максим Гаврилюк каже, що у парку побачити птахів навіть легше, ніж у лісі. Тут вони вже звиклі до людей і не будуть дуже лякатися.

— Влітку тут можна зустрічати понад 30 видів птахів, а якщо весь рік ходити спостерігати — то це більше як 50 видів, це дуже багато і щороку з'являються деякі нові види птахів, вони не є новими для нашої місцевості, але є такий процес урабнізації — тобто птахи пристосовуються до життя поруч із людиною, скажімо ще років 10 тому у цьому парку не було на гніздуванні крижнів, а зараз можна побачити їхні 5 виводків, — пояснює директор ННІ природничих та аграрних наук.

Щоби потоваришувати з птахами, можна їх погодувати. Але робити це слід правильно.

Фахівці просять не годувати хлібом, краще приносити необроблене зерно, але з підгодівлею краще не захоплюватися, адже птахи мають самостійно шукати собі їжу.

Птахи справді допомагають зняти стрес та відпочити, кажуть психологи. Під час війни таке перезавантаження вкрай необхідне. Просто милуєшся пернатими та слухаєш їхній спів — і заглиблюєшся у спостереження.

Інна Лук'янець,  докторка психологічних наук, доцентка кафедри прикладної психології, радить проводити сеанси орнітотерапії кілька разів на тиждень. Підійдуть вони навіть тим, хто не відчуває стресу — задля профілактики та розслаблення. 

— Така терапія допомагає навіть людям на лінії фронту. Коли є хоч пів години між обстрілами, вони можуть вийти з тих окопів і послухати спів пташок, — пояснює психологиня Інна Лук'янець.

Кожен птах під час співу видає різні частоти, які добре впливають на здоров'я. Науковці припускають, що кожен вид пернатих допомагає по-своєму — запальні пісні соловейка бадьорять, життєрадісне соло кропив'янки сприяє зниженню напруження, а плавні мелодії чорного дрозда заспокоюють. Психологи ж кажуть, що для заспокоєння кожен має знайти свою пташку. Комусь до душі буде кування зозулі, а хтось зрадіє крикові мартинів. 

Де можна порелаксувати та як правильно розслаблятися за допомогою птахів, дивіться більше у сюжеті «5 каналу»:

 

Джерело: «5 канал»