Під завісу сповненого драматичними колізіями воєнного 2022 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася подія, котра, беззаперечно, займе гідну сторінку в його понад 100-літній історії.

Біля бібліотечного корпусу 28 грудня було урочисто відкрито новий мистецький об’єкт — монументальну абстрактну композицію «Норд-Вест». Авторкою її проєкту й виконавицею стала магістрантка кафедри образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва університету Дарина Черенок.

На церемонії виступили з вітальними промовами перший проректор Василь Мойсієнко, науково-творчий керівник авторки, викладач кафедри ОДПМ Олександр Костогриз, завідувачка цієї кафедри Лілія Полудень. Усебічно презентувала своє дітище «винуватиця» свята Дарія Черенок. Схвальну оцінку мистецькій роботі дав і присутній на урочистостях головний архітектор міста Черкаси Віталій Чернуха.

Декоративно-скульптурна композиція є металевою з використанням кераміки у окремих її елементах. Вона поєднує в собі як традиційне монументальне мистецтво, так і постмодерні підходи. Звертає на себе увагу смислове багатоманіття цієї роботи та її глибокий символізм. Туго напнуті вітрила відображають невпинний поступ університету до своїх нових вершин, конусоподібні конструкції символізують протистояння світла й темряви й водночас гармонію життєвих сенсів, а орнаменти на колових керамічних фрагментах відтворюють традиції трипільської культури як найдавнішої української цивілізації. Назва й змістове наповнення цієї мистецької роботи акцентовані на головному векторі сьогоденної української політики — євроантлантичному. Словом, монументальна композиція має значний виховний потенціал, що буде слугуватиме формуванню патріотичних та естетичних почуттів.

Підкреслимо, що цей мистецький витвір є захищеною магістерською роботою Дарії Черенок, завдяки чому вона отримала відповідну кваліфікацію. Вона та її родина взяли на себе практично всі матеріальні витрати, й відтак скульптурна композиція стала їхнім щедрим дарунком alma mater. До сказаного додамо й те, що окрім щойно відкритої композиції, прилеглу до бібліотечного корпусу територію прикрашає пам’ятний знак «Книжкова мудрість», а його фасад — меморіальна стела патрона книгозбірні Михайла Максимовича. Їхніми авторами свого часу також стали випускники кафедри ОДПМ університету Сергій Косенко й Єгор Терехов під керівництвом народного художника України Івана Фізера. Принагідно зауважимо, що наша бібліотека є чи не єдиною університетською книгозбірнею України, котра має власні об’єкти меморіальної пам’яті.

А відкриття нового пам’ятника переконливо засвідчує беззаперечну істину: провідний виш Шевченкового краю упевнено тримає просвітницько-мистецький фронт. І як би не навісніли вороги-рашисти, наш талановитий народ не здолати, і все буде Україна!

Тако про це — у сюжеті ТРК «Ільдана»:

 

 

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича