У межах підготовки до ХІ Всеукраїнської конференції «Богданівські читання» ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко разом із начальником відділу охорони культурної спадщини та з питань релігій Черкаської ОДА Миколою Суховим, заступником генерального директора національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Світланою Павловою, директором ННІ історії і філософії ЧНУ Наталією Земзюліною, завідувачем кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анатолієм Морозовим оглянули Резиденцію Богдана Хмельницького в Чигирині.

Було також обговорено питання пошуків поховання Богдана Хмельницького в Суботові. Разом із благочинним Чигиринського району — настоятелем парафії святого пророка Іллі с. Суботів протоієреєм Володимиром Гладковським оглянули Церкву святого Іллі, де передбачається проводити дослідження.

За словами Олександра Черевка, науковці Черкаського національного університету активно підтримують політику національної пам’яті щодо пошуку та відновлення могил видатних діячів України. Зокрема, останнім часом у зв’язку з новітніми дослідженнями науковців на порядку денному стоїть питання пошуку поховання великого державотворця козацької доби Хмельницького. Науковці ЧНУ взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Усипальниця Богдана Хмельницького: історія, міфи, сучасний стан» та підписали звернення до української громадськості й Міністерства культури України щодо необхідності досліджень у Суботові. Лист до Міністерства культури України направив і ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Детальніше про це — у сюжеті ТРК «Ільдана»

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького