Відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Візуальне мистецтво у контексті сучасних культурних практик», серед організаторів якої ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Захід проходив у форматі онлайн.

На конференції розглядали проблематику візуальної культури, мистецтва та мистецьких практик у вимірі війни, діяльність сучасних галерей і художніх музеїв. Звертались до нових концептів та культурних явищ, порівнювали особливості образотворення до війни та під час війни. Спільна праця науковців, арт-кураторів і художників у межах конференції розкрила інші грані власних досліджень і творчої діяльності, актуалізувала соціальні й комунікативні функції мистецтва у складних реаліях війни.

Науковці Юрій Присяжнюк, Григорій Голиш, Оксана Пушонкова, Владислав Кронгауз та Людмила Дудко порушили тему традиції, вибору, пам'яті. Марина Цибенко, Наталія Ребякова, Вікторія Наумчук модерували обговорення мистецьких практик та актуальних проєктів, представлених на конференції. Художниці Тетяна Сосуліна (Черкаси), Ольга Краснопольська (Кропивницький), Анна Коваленко (Харків), арт-куратори Олена Щокіна (Одеса) і Альона Білорус (Черкаси, БРАМА) поділились мистецькими рефлексіями щодо арт-процесів в умовах війни.

До роботи конференції та публікації у збірнику матеріалів долучилися Черкаський обласний краєзнавчий музей, Шевченківський національний заповідник, Кам'янський державний історико-культурний заповідник, Черкаська обласна універсальна бібліотека імені Тараса Шевченка.

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії