Вступна кампанія 2021 року у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького триває. Активно до цієї важливої справи долучилася і наукова бібліотека ім. М. Максимовича.

Днями до бібліотеки на пізнавально-оглядову екскурсію завітали учні, наші постійні абітурієнти з Богуславецького навчально-виховного комплексу Золотоніського району разом із заступником директора школи, Заслуженою учителькою України Москаленко Тетяною Миколаївною.

Вступним словом зустрів поважних гостей директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича, доцент Григорій Голиш, який зазначив, що саме ім’ям їхнього земляка відомого ученого-енциклопедиста Михайла Максимовича присвоєно нашій книгозбірні.

З оригінальними, навіть ексклюзивними виданнями із багатого і розмаїтого книжкового царства бібліотеки, книгами із дарчими підписами відомих письменників, громадських і державних діячів країни й краю ознайомила гостей заступник директора наукової бібліотеки Вікторія Пономаренко, адже саме в книзі зібрана мудрість усього людства, яка передавалася з покоління в покоління і дійшла до наших днів.

Наша книгозбірня володіє унікальним зібранням рідкісних книг, де кожна з них неповторна і заслуговує на окрему увагу і вивчення.

Про фонд «Рідкісної книги» цікаво і змістовно розповіла завідувачка відділу обслуговування Любов Миколаївна Мальована, вона зазначила, що нині фонд налічує 964 рідкісні книги з різних сфер суспільно-політичного життя, економіки, науки, техніки, літератури і мистецтва XVIII-XIX століть, понад 500 примірників художньої літератури французькою, німецькою, англійською та латинською мовами, які охоплюють період від 1778 р. до 1917 р.

Серед раритетів можна виділити зібрання творів у 12-ти томах філософа Е. Ренана, видання вибраних промов Т. Цицерона (1871–1895 р.), «Одиссея Гомера» (1893 р.), ілюстроване зібрання праць Чарльза Дарвіна (1871–1895 р.), «Жизнь животных», Энциклопедический словарь Ф. А. Брокгауза та И. А. Ефрона та багато ін. Найдавнішою книгою фонду є книга Л. Ейлера «Полное умозреньіє строєнія и вожденія кораблей» (про особливості побудови кораблів, їх оснащення і керування ними (1778 р.).

З багатоаспектними базами даних електронних видань наших абітурієнтів ознайомив завідувач відділу інформаційних технологій Олександр Сергійович Підмогильний. Не менш цікавим для учнів було й знайомство з віртуальною довідкою, яка є однією з найпоширеніших форм роботи бібліотеки і надає широкому колу користувачів можливість підвищити пошук інформації.

Культурно-просвітницька робота є складовою діяльності бібліотеки і спрямована на забезпечення освітніх, інформаційних, соціокультурних, естетичних та дозвільних потреб користувачів та на формування позитивного іміджу університету. Бібліотекар 1-ї категорії Людмила Макаренко зацікавила гостей бібліотечними цікавинками: візитівками, закладинками, передбаченнями із творів відомих письменників та солодкими смаколиками.

Учні, які побували на екскурсії, мали змогу записатися до бібліотеки та стати її активними читачами, тому що дізналися багато цікавої інформації, отримали запас нових знань та незабутніх вражень.

Тож ласкаво просимо до наукової бібліотеки ім. М. Максимовича університету!

Наукова бібліотека ім. М. Максимовича