Щороку 30 вересня в Україні відзначають День бібліотек. Це ще раз підкреслює значущість книги, читання і бібліотеки в суспільному житті. Адже навіть сьогодні, у часи бурхливого розвитку інформаційних технологій, людство не може існувати без книги.

Книгозбірня – це своєрідна пам'ять людства, де зберігаються знання, накопичені протягом багатьох віків різними народами.
Бібліотекар, як і вчитель, на особливому місці у духовному житті суспільства. Адже впоратися з величезним обсягом літератури, що видається сьогодні, може лише книгознавець-професіонал.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького пишається своєю науковою бібліотекою, яка носить ім’я нашого земляка, видатного вченого-енциклопедиста, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.

Перші фоліанти у нашу книгозбірню потрапили у 1921 році. Сьогодні ж це інформаційно-просвітницький комплекс, здатний забезпечити потреби студентів і науковців. Це 720 тисяч примірників книжкового фонду, 4 абонементи (центральний, фізико-математичної, філологічної та художньої літератури), 5 галузевих читальних залів (гуманітарних, економічних, природничих і психолого-педагогічних наук, періодичних видань). Є електронний читальний зал, традиційний та електронний каталоги.

Діє інформаційно-бібліотечна система «Ірбіс». У фонді рідкісної літератури зберігаються видання ХVIII–початку ХХ століття. В архіві періодичних видань зібрано періодику з 20-х років минулого століття.

Усі ці інтелектуальні скарби доступні кожному завдяки самовідданій праці колективу бібліотекарів на чолі з директором, кандидатом історичних наук Григорієм Михайловичем Голишем.

Бібліотека нашого університету – це осередок культури і духовності, виховний центр, у якому регулярно відбуваються науково-освітні та мистецькі заходи, тематичні і художні виставки.
А нещодавно, дякуючи нашим студентам кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та їхньому керівнику Івану Фізеру, фасад бібліотеки прикрасила меморіальна дошка Михайлові Максимовичу.

Тож вітаю всіх бібліотекарів, і передовсім, працівників університетської бібліотеки, з професійним святом! Бажаю міцного здоров’я, добробуту, творчих успіхів, вірних друзів та однодумців, активних, допитливих і вдумливих читачів!

Ректор Олександр Черевко