У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького для заступників директорів із виховної роботи закладів загальної середньої освіти Будищенської, Мошнівської, Степанківської, Червонослобідської, Леськівської, Руськополянської територіальних громад було проведено семінар-практикум «Самоврядування як дієвий інструмент соціалізації учнівської та студентської молоді в сучасному демократичному суспільстві».

Учасників заходу привітав Тимофій Десятов, директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, на базі якого відбувся семінар-практикум.

Екскурсійний огляд освітніх можливостей провела заступник директора з навчальної роботи ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Валентина Мовчан.

Низку актуальних тем розкрили науковці та працівники університету.

Кандидатка філософських наук, доцентка Наталія Степанова розповіла про національно-патріотичне виховання дітей та молоді як комплексну системну і цілеспрямовану діяльність органів державної влади, громадських організацій, сім’ї, освітніх закладів, інших соціальних інститутів. У доповіді йшлося про формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів України.

— Найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації, — наголосила Наталія Михайлівна.

У розрізі теми «Робота з молоддю у сучасному форматі: поєднуємо зусилля, примножуємо можливості» з Іриною Луценко було обговорено сучасні стани розвитку суспільства, які передбачають індивідуальний підхід молодіжної аудиторії.

Шкільні парламенти, студентські самоврядування, молодіжні ради — це одні з найбільш продуктивних платформ для розвитку  молодих людей. Вони  дають можливість та підґрунтя для подальшої самореалізації. Саме участь у цих структурах дає молоді можливість спробувати себе у різних галузях та напрямах роботи.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Йшлося і про найбільш поширені та загальноприйняті форми участі молоді в житті університетської спільноти ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Голова студентської ради ЧНУ Євгенія Лядецька поділилася власним досвідом організації діяльності студентського самоврядування в університеті та розповіла, що студентське самоврядування — самостійна громадська діяльність студентів, що забезпечує виконання студентами своїх обов’язків і захист їх прав, а також їх участь в управлінні закладом вищої освіти задля всебічного розвитку особистості кожного члена університетської громади.

Учасники семінару мали можливість обмінятися думками та отримати відповіді на запитання.

Відділ виховної роботи