Гостьову лекцію для студентів-біологів, екологів, майбутніх вчителів біології, а також викладачів кафедри біології, екології та агротехнологій провели в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід відбувся в межах тижня науки, що проходить у Черкаському національному, та з нагоди Міжнародного дня біологічного різноманіття. Це день, започаткований Генеральною асамблеєю ООН, відзначають 22 травня.

Спікер, Микола Юнаков (Nikolai Yunakov), науковий співробітник Музею природної історії Університету Осло, Норвегія (Natural History Museum, University of Oslo, Norway), розповів про використання відкритих баз даних з біорізноманіття у навчальній та науковій діяльності.

Студенти мали змогу дізнатись про такі бази даних з біорізноманіття, як GBIF, INaturalist та UkrBIN — особливості їхнього наповнення, використання даних у науковій діяльності. Микола Юнаков є одним зі співзасновників та СЕО бази даних UkrBIN, тому більш детально зупинився на функціонуванні та наповнення цього ресурсу. Жвавий інтерес в учасників заходу викликали розповіді Миколи Юнакова про знахідки нових для України видів комах завдяки UkrBIN та можливе відкриття нового виду довгоносиків. Микола Юнаков також поділився власним досвідом побудови кар’єри науковця та висловив поради студентам щодо успішного особистого розвитку в галузі біології.

ННІ природничих та аграрних наук