Громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відзначає День соборності України науковими та просвітницькими заходами, флешмобами.

Традиційно 22 січня викладачі й студенти на чолі з ректором Олександром Черевком вклоняються борцям за волю України та покладають квіти до Монумента їхньої пам’яті.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/den-sobornosti.html#sigProIdaa5b55a911

Студенти цього дня взяли участь у загальноміській акції на Соборній площі міста.

— 22 січня вся країна відзначає День Соборності України. Студенти Черкаського національного університету долучилися до загальноукраїнського флешмобу. Черкасці утворювали ланцюг єдності. Разом співали гімн та інші пісні про Україну. Людей було багато — навіть холод не завадив, — розповіла Валерія Єфименко, студентка ННІ іноземних мов.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/den-sobornosti.html#sigProId4f9b7d37e3

Детальніше про акцію та коментар директорки ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталії Земзюліної — у сюжеті «UA: Суспільне»:

 

У відкритті виставки «Українське військо: 1917–1921» взяли участь ректор ЧНУ Олександр Черевко, науковці університету. Експозиція розгорнута в Черкаському обласному художньому музеї з 22 січня по 11 лютого.

Матеріали виставки надані Українським інститутом національної пам’яті. Вона розповідає про початки Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років, вшанування пам’яті і відновлення мілітарних традицій нині. У виставковому залі також експонуються роботи народного художника України Данила Нарбута, який змальовував козацьку звитягу України.

Під час урочистостей у Черкаському обласному художньому музеї голова Черкаської облдержадміністрації вручив державні нагороди низці науковців та працівників університету. Нагрудний знак та посвідчення «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» отримав Віктор Фіщук, старший викладач кафедри спортивних дисциплін. Посвідчення про присвоєння звання «Заслужений працівник культури України» отримали професор кафедри історії України Василь Мельниченко, балетмейстер-репетитор народного самодіяльного ансамблю танцю «Черкащанка» Сергій Захарчун.

Завідувачу кафедри історії України Віталію Масненку та професору кафедри Юрію Присяжнюку заступник міського голови Черкас Ігор Волошин вручив подяки міського голови.

Напередодні Дня соборності звання «Народний художник України» удостоєно також доцента кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Івана Фізера.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/den-sobornosti.html#sigProId061a8910d7

Цими днями науковці ЧНУ провели також значну просвітницьку роботу.

Професор Юрій Присяжнюк в ефірі «UA: Суспільне» розповів про головну ідею відзначення Дня соборності України.

 


Професор Віталій Масненко поспілкувався про українську соборність з учнями черкаської школи № 17 у Черкаській міській центральній бібліотеці імені Лесі Українки.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/den-sobornosti.html#sigProId8e04694e92

— Майже сто років тому українці прагнули створити єдину державу. Сьогодні вже ми, їхні нащадки, відстоюємо соборність України. Університетська спільнота багато робить для популяризації національної ідеї у молодіжному середовищі, проводить просвітницьку роботу поза межами університету.
І ця дата для нас усіх є ще одним приводом нагадати про наші одвічні цінності — суверенітет, незалежність, мову, віру, культуру. І вшанувати тих, хто в усі часи боровся за волю України! — говорить ректор ЧНУ Олександр Черевко.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького