Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького у партнерстві з Гете-Інститутом імплементуватиме програму DLL «Вчимося навчати німецькою». Відповідну угоду ректор Олександр Черевко підписав  із доктором Катаріною Бук — заступником директора, керівником мовного відділу Гете-Інституту в Україні.

Гете-Інститут, культурний інститут Федеративної Республіки Німеччина, який діє в усьому світі, сприяє знанню німецької мови за кордоном і підтримує міжнародну культурну співпрацю. Тому подія стала знаковою для кафедри німецької філології і для ННІ іноземних мов.

На зустрічі із ректором почесні гості — пані Катаріна Бук та координаторка проєктів педагогічної кооперації з німецької мови Гете-Інституту в Україні Світлана Балашова — обговорили напрями реалізації угоди.

Сторони домовилися про співпрацю у наступних галузях: покращення німецькомовної компетенції студентів німецької мови, популяризація фаху «німецька мова як іноземна» в Україні, навчання та підвищення кваліфікації викладачів німецької мови, розробка програм підготовки мультиплікаторів із високою німецькомовною та міжкультурною компетенцією для подальшого поглиблення співробітництва обох закладів. Ця програма ґрунтується на новітніх досягненнях дидактики та методики викладання німецької мови, інтегрує інноваційний підхід до підвищення кваліфікації — дослідження через діяльність — та відповідає міжнародним стандартам якості у зазначеній галузі. Навчання за цією програмою буде поєднувати опрацювання студентами матеріалів, завдань і вправ на навчальних онлайн-платформах Goethe-Institut з аудиторними заняттями та проведенням навчально-методичних дослідницьких проєктів (Praxiserkundungsprojekte (PEP)). За умови успішного опрацювання відповідного модуля DLL студенти отримають від Goethe-Institut «Сертифікат про участь» (Teilnahmebestätigung) — офіційне підтвердження, яке визнається в цілому світі. Таким чином, вже під час навчання студенти закладає вагому базу свого професійного зростання і майбутньої успішної професійної діяльності. Процес навчання за програмою DLL буде здійснюватися під керівництвом команди викладачів кафедри німецької філології — доцентки Лесі Овсієнко, доцента Олександра Титаренка та викладачки Анастасії Ришкової. Усі вони протягом 2020-2021 року пройшли дуже інтенсивну і всебічну фахову підготовку в Goethe-Institut Ukraine і стали сертифікованими DLL-тренерами.

— Сьогодні підписали договір із Гете-Інститутом, культурним інститутом Федеративної Республіки Німеччина, який діє у всьому світі. Наша спільна мета – вдосконалити процес підготовки вчителів німецької мови на базі навчально-наукового інституту іноземних мов. ЧНУ став 15-м університетом в Україні — учасником програми Гете-Інституту «Вчимося навчати німецькою». Навчаємося у кращих, робимо все можливе, аби наші випускники були конкурентоздатними на ринку праці! — зазначив ректор Олександр Черевко.

У межах зустрічі почесні гості відвідали «Музей історії університету», «Музей українського рушника», побували в ННІ іноземних мов.

Кафедра німецької філології