Традиційно на початку березня спільнота Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідала Шевченківські місця.

Вшанували пам'ять нашого великого земляка покладанням квітів до його могили у Каневі.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко та виконувачка обов’язків генерального директора Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко підписали угоду про співпрацю.

Очільниця заповідника передала низку видань для університетської бібліотеки. Учасники делегації відвідали виставки і заходи,
що проходили цього дня в заповіднику.

Олександр Черевко:

Сьогодні, у 210-й день народження Тараса Шевченка, побували з колективом Черкаського національного  університету, профспілкою та представниками Національної спілки письменників на Чернечій горі в Каневі. У цьому сакральному місці вкотре згадали, наскільки актуальним і сучасним є Шевченкове слово, наскільки сильним є його пророчий дар.

У тяжкі часи люди йдуть до Кобзаря шукати сил і віру, що Україна, була, є і буде.

Підписали угоду про співпрацю з Шевченківським національним заповідником. Це своєрідна трансформація багаторічної спільної діяльності університету і заповідника, яка сьогодні  потрібна саме в контексті національно-патріотичного виховання молоді. А дослідження наших шевченкознавців проводяться постійно. Вдячний генеральній директорці заповідника Валентині Коваленко за запрошення. Ми робимо спільну справу і маємо в планах багато цікавих проєктів.

Працював і працюватиму для збереження нашої національної спадщини.

Гуртуймося навколо Шевченка, будьмо єдині, щоб протистояти ворогу.

Слава великому Кобзарю!

Слава  Збройним Силам України!

Валентина Коваленко:

Рада приймати в заповіднику делегацію з університету, в якому я в свій час навчалася, а потім і викладала. Сьогодні ця співпраця для нас необхідна і суголосна, бо кому, як не нам із Черкаським національним університетом, популяризувати Шевченка, глибше його вивчати. Саме в університеті працюють фахові кафедри, і наші колективи неабияк можуть підоплечити один одного. Упевнена, що наша співпраця буде дуже плідна. Це проведення семінарів, конференцій, посвячення студентів. Заповідник — це практична база для апробації теоретичних знань студентів.

Довідково. За часів керування Олександра Черевка Черкаською облдержадміністрацією питання підтримки шевченківських місць мало державне значення. Екс-губернатор залучив із різних джерел кошти та забезпечив реконструкцію канівського музею Тараса Шевченка. У Шевченківському національному заповіднику та Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» було облаштовано туристичну інфраструктуру, якою і досі користуються заповідники. Крім того, здійснювався благоустрій населених пунктів, де розміщені національні святині, села газифікувалися, прокладалися дороги, була відремонтована школа.

 


Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Катерина Супрун, студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»