Культурно-мистецький вернісаж «Черкащина — місце сили, історико-культурного різноманіття і творчості» відбувся в Черкасах 5 вересня.

На площі біля Черкаського обласного краєзнавчого музею зібралися навчальні, туристичні, творчі, музейні інституції області, щоб довести, що Черкащина — це місце сили.

Серед закладів освіти, що презентували роботи своїх студентів та здобутки навчально-наукових лабораторій, був і Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії організував виставку українських традиційних сорочок, рушників та прасок. Унікальною була колекція прасок другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст., куди входили експонати з усієї України. Особливістю було й те, що деякі праски постачав випускник-історик, а нині – АТОвець, що привозив знайдені праски з лінії фронту. Про унікальність виставки охочим розповідав студент, що був одягнений в автентичний одяг.

Фольклорно-етнографічна лабораторія «Музей українського рушника» презентувала експонати з Центральної України ХХ ст.: український народний одяг, вишиті рушники та картини. За словами професорки Наталії Ярмоленко, хоч поповнювати фонд музею вишитими картинами почали недавно, з ними пов’язано чимало цікавих історій. Наприклад, у колекції картин є зображення Наталки-Полтавки, яке вишила майстриня, споглядаючи картинку прального порошку з ідентичною назвою.

— Цей захід яскравий, «мальовничий» і важливий. Адже ми маємо популяризувати те, що зберігається в нашому фонді, — зазначила директорка музею.

Художники з ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва організували виставку художньо-творчих робіт від кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «СтудArt». Вона містила в собі різноманітні творчі роботи: витинанки, олійний, декоративний, акварельний живопис, рисунки тощо.

Студенти ЧНУ були приємно вражені заходом:

— Черкаський національний представлений тими виставками, які найкраще підкреслюють автентичність України і відповідно показують, наскільки сильне місце, де розташована Черкащина. Кожна з наших виставок показує невіддільну частину української культури. Пейзажі наших українських краєвидів, витинанки, вишиті сорочки й рушники, предмети побуту минулого століття — все це і є сила людини, її роду і нашої української нації. Я радий, що маю змогу побувати на такому яскравому вернісажі, — поділився враженнями студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ярослав Кузьменко.

Усі охочі також могли відвідати авторські екскурсії, майстер-класи, творчі виступи, цікаві фотозони та локації, презентації й активності, що відбувалися на базі музею.

Також гості події могли насолодитися виступами черкаських митців. Таких, як колектив «Росава» Черкаської обласної філармонії, фольклорний ансамбль «Зоряне намисто» Білозірської ОТГ, вокальне жіноче тріо «Оратанія» ГО «Мистецький дім», вихованці Черкаського обласного клубу службового собаківництва Товариства сприяння обороні України, народний колектив бального танцю «Алегро» під керівництвом заслужених працівників культури Каріни та Анатолія Неверовських (міський Будинок культури ім. І. Кулика), вокальний ансамбль «Співай, душа» та фольклорний ансамбль «Червона калина» Білозірської ОТГ, скрипаль Віталій Сотніченко та акордеоніст Богдан Литвин, школа танцю «Max Dance» та інші.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького